Novi Zeland: Male šanse da su rudari još živi

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Male šanse da su rudari još živi

foto: Reuters
Sve su manji izgledi da je 29 rudara koji su već tri dana zarobljeni u rudniku na Novom Zelandu preživjeli eksploziju gasa u rudniku, uprkos današnjim optimističnim izjavama premijera ove zemlje.

"I dalje smo optimisti, nadamo se. Ali spremamo se za svaku mogućnost, uključujući i to da su rudari poginuli nakon eksplozije", izjavio je komandir policije Gary Knowles na konferenciji za novinare.

Međutim, direktor rudnika uglja u kome se dogodila eksplozija u petak, 19. novembra, Peter Whittall jutros je bio manje optimističan.

"Realnost je da nismo imali nikakvih novosti od kada su dvojica rudara uspjela da izađu iz kopa. Za porodice zatrapanih rudara ta činjenica iz časa u čas postaje teža", izjavio je Whittall  novinarima.

Ova izjava je bila kao udar groma nakon što je novozelandski premijer Johna Keya na televiziji  Sky News izjavio da, prema informacijama kojima on raspolaže, u rudniku ima kiseonika i da postoji šansa da su rudari uspjeli da se domognu mjesta gdje ima protoka kiseonika te da su živi.

Nakon eksplozije u rudniku Pike River, koja se dogodila prije tri dana nije bilo nikakvog kontakta sa rudarima, a lokalni zvaničnici kažu da je situacija očajna, jer je rudnik još nestabilan poslije prve detonacije.

Policija za sada ne dozvoljava spasiocima da se spuste u rudnik, jer postoje dokazi da pod zemljom još bukti požar.

Električar koji je ušao u jamu da provjeri nestanak električne energije primijetio je vozača utovarivača kojeg je iz sjedišta izbacila detonacija, nakon čega alarmirao vlasti.

Dva radnika, koji su izašli iz rudnika nakon eksplozije smješteni su u bolnicu sa lakšim povredama, nakon čega su pušteni kućama.Jedan od njih je 24-godišnji Danijel Rochaus, čiji je brat Ben među nestalima

Rudarski stručnjaci smatraju da je moguće da je u pitanju eksplozija metana, ugljene prašine ili kombinacija ovo dvoje.

Policija je saopštila da je većina nestalih rudara sa Novog Zelanda, ali da su među nestalima i dvojica Australijanaca, dva Britanca i jedan državljanin Južnoafričke Republike.

Svaki od rudara nosio je sa sobom bocu sa kiseonikom uz pomoć koje je može da diše 30 minuta i da dođe do drugih prostorija sa kiseonikom, što bi trebalo da im bude dovoljno da prežive nekoliko dana.

Prema pojedinim izvještajima, mobilni telefon jednog od rudara i dalje radi, ali se niko ne javlja na pozive.

Zvaničnici rudnika ističu da u jami ima dovoljno zaliha vode za piće

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak