Novi iranski predsjednik: "Nećemo odgovoriti na pritiske SAD-a"

0
Radiosarajevo.ba
Novi iranski predsjednik: "Nećemo odgovoriti na pritiske SAD-a"

Sjedinjene Države trebaju shvatiti da Iran neće odgovoriti na pritisak, rekao je novoizabrani predsjednik Masoud Pezeshkian u izjavi objavljenoj u subotu, u kojoj je istaknuo prijateljstvo svoje zemlje s Kinom i Rusijom.

Pezeshkian, umjerenjak koji je pobijedio tvrdolinijaškog protukandidata, je ponovio da Iran ne teži nuklearnom oružju, dodajući da će Teheran proširiti veze sa susjedima i Europom.

"Sjedinjene Države... trebaju prepoznati stvarnost i shvatiti, jednom zauvijek, da Iran nije i neće odgovoriti na pritisak i da iranska odbrambena doktrina ne uključuje nuklearno oružje", rekao je Pezeshkian u izjavi pod naslovom "Moja poruka novom svijetu" objavljenoj u dnevniku Tehran Times.

Kolaps u Bosanskoj Gradiški: “Čekamo dva sata, smučio nam se odmor”

Pezeshkian, 69-godišnji kardiohirurg, obećao je promovisati pragmatičnu vanjsku politiku, ublažiti napetosti oko zastalih pregovora s velikim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i poboljšati izglede za društvenu liberalizaciju i politički pluralizam.

Međutim, mnogi Iranci su skeptični u pogledu njegove sposobnosti da ispuni svoja predizborna obećanja jer je krajnji autoritet u Islamskoj Republici vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, a ne predsjednik.

"Kina i Rusija dosljedno su bile uz nas u izazovnim vremenima. Duboko cijenimo ovo prijateljstvo. Rusija je cijenjeni strateški saveznik i susjed Irana i moja će administracija ostati predana širenju i poboljšanju naše suradnje", rekao je Pezeshkian.

Dodao je i da će Teheran aktivno poduprijeti inicijative usmjerene na okončanje sukoba u Ukrajini.

"Iranski narod mi je povjerio mandat da snažno nastavim s konstruktivnim angažmanom na međunarodnoj sceni, ustrajući na našim pravima, našem dostojanstvu i našoj zasluženoj ulozi u regiji i svijetu. "Upućujem otvoreni poziv onima koji žele da nam se pridruže u ovom historijskom poduhvatu", rekao je Pezeshkian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak