Nobelovac Muhammad Yunus će biti šef prelazne vlade Bangladeša

0
Anadolija
Nobelovac Muhammad Yunus će biti šef prelazne vlade Bangladeša

Nakon što je premijerka Bangladeša Sheikh Hasina pobjegla iz zemlje, nobelovac Muhammad Yunus imenovan je za šefa prelazne vlade, navodi se u zvaničnom saopštenju u utorak naveče.

Odluka, koju je potvrdio predsjednikov sekretar za štampu Joynal Abedin, donesena je tokom sastanka na kojem su učestvovali predsjednik Mohammad Shahabuddin, šefovi oružanih snaga zemlje i lideri Studentskog pokreta protiv diskriminacije, koji je predvodio višenedeljne burne antivladine proteste.

Ranije u utorak naveče, 13 koordinatora pokreta posjetilo je službenu rezidenciju predsjednika kako bi sa Shahabuddinom razgovarali o situaciji i okviru za privremenu vladu. Kasnije su im se pridružili šefovi vojske, mornarice i avijacije.

Zasjedalo Predsjedništvo Naroda i Pravde: Usvojeno sedam značajnih zaključaka

Odluka o formiranju privremene vlade donesena je nakon razgovora između Shahabuddina, koordinatora i vojnih vođa.

Sheik Hasina je u ponedjeljak podnijela ostavku i pobjegla u susjednu Indiju, a kabinet je ubrzo nakon toga raspušten.

Nakon njene ostavke, general Waker-Uz-Zaman, načelnik Bangladeške vojske, obratio se naciji, najavljujući da će biti formirana privremena vlada koja će upravljati zemljom.

U utorak je Shahabuddin raspustio parlament Bangladeša.​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak