Njemački i poljski predsjednik položili cvijeće žrtvama nacističkog terora u Varšavi

2
Radiosarajevo.ba
Njemački i poljski predsjednik položili cvijeće žrtvama nacističkog terora u Varšavi

Njemački predsjednik Walter Steinmeier u četvrtak, 1. augusta, sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom je obilježio osam decenija od Varšavskog ustanka.

Dvojica predsjednika su položili vijence uz spomenik žrtvama nacista u varšavskoj četvrti Vola, poprištu teških zločina.

Ustanak je počeo 1. augusta 1944. Nacisti su, da zastraše ustanike i njihove simpatizere, u Voli za nekoliko dana ubili tridesetak hiljada civila.

Zaboravljeni recept: Savršena starinska pita od oraha

"Izvukli su ih iz kuća, kuće su im spalili, a onda su i njih pobili na ulici i spalili im tijela", rekao je Duda o masakru u Voli.

Tokom 63 dana ustanka protiv nacističkih okupatora u Varšavi je ubijeno oko 200.000 muškaraca, žena i dece. Poljska armija je do tada iz ilegale ustankom pokušala da samostalno oslobodi grad.

Duda je rekao da učešće njemačkog predsjednika u komemoraciji značajan simbol. Steinmeier je ispred položenog vijenca prvo stajao u tišini, a zatim se duboko pognuo pred spomenikom da poravna traku sa natpisom.

On je prethodno veče zamolio za oprost za zvijerstva koje su Nijemci počinili. Istovremeno je pozvao Nijemce i Poljake da se zauzmu za zajedničku Evropu i podrže Ukrajinu.

Na sastanku sa Dudom je razgovorao i o političkim temama, piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak