Njemački biznis lideri: Populizam je prijetnja za privredu, ekstremisti dijele naše društvo

2
Radiosarajevo.ba
Njemački biznis lideri: Populizam je prijetnja za privredu, ekstremisti dijele naše društvo

Čelnici Siemensa, Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn) i Deutsche Banke upozorili su na prijetnju populizma, ekstremizma i rasizma Njemačkoj kao privrednoj lokaciji.

"Ekstremisti i rasisti dijele naše društvo, dijele našu zemlju, ugrožavaju naš prosperitet", rekao je generalni direktor Siemensa Roland Busch.

"Želimo više raznolikosti, više otvorenosti i više tolerancije za prosperitetno društvo, u kome vrijedi živjeti." To su osnove, rekao je Busch, za inovativnu snagu i konkurentnost.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Tri kompanije, i mnoge druge, dio su privrednog saveza pod imenom "Branimo vrijednosti". 

"Treba nam mnogo više Evrope. Moramo dodatno ojačati unutrašnje tržište (EU)", rekao je Christian Sewing, generalni direktor Deutsche banke.

Populisti, dodao je, žele upravo suprotno, a konkurentnost Njemačke i Evrope zasnovana je na otvorenom tržištu.

Richard Lutz koji je na čelu Njemačkih željeznica govorio je o političkim izjavama na internim platformama koje kompanija ne odobrava.

"Kada je u pitanju ono što još tolerišemo i gdje povlačimo crvenu liniju, malo smo pooštrili", rekao je Luc. "Ulazimo u diskusiju mnogo oštrije i ponekad blokiramo mogućnost objave komentara", piše dpa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak