Njemačka zatvorila dio zgrade Parlamenta zbog sigurnosti

Radiosarajevo.ba
Njemačka zatvorila dio zgrade Parlamenta zbog sigurnosti
Foto: AFP/Getty

Njemačka je danas uvela ograničen pristup zgradi tamošnjeg Parlamenta zbog sigurnosnih razloga, te zatvorila pristup kupoli i terasi zgrade Reichstaga koja je zapravo jedina zgrada parlamenta u svijetu koja ima javni karakter, izjavio je ured za odnose s javnosti ne precizirajući razloge ovog postupka, prenosi CNN.

Podsjetimo, u subotu je Njemački list Der Soiegel objavio kako članovi Al-Qaide planiraju napad na zgradu u Berlinu, koja je top turistička destinacija, ali je njemačka policija demantovala demantovala ovu informaciju, tvrdeći kako ne postoji specifična prijetnja za ovakav napad.

Časopis je izvijestio da su informacije o planiranom napadu došle pripadnika džihadske grupe koji je žele napustiti.

Zanimljivo je spomenuti kako su Sjedinjene države još prošlog mjeseca upozorile svoje državljanje na putovanja u Evropu zbog zabrinutosti da bi Al Qaida ili srodne grupe mogle planirati napad sličan onom iz 2008. godine u Mumbaiju.

Situacija je ozbiljna - špekulacije su neodgovorne

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere je u intervju za Prvi program program njemačke televizije, ARD-e, kritizirao manipulacije pojedinih medija o navodnim planovima o terorističkim napadima u Njemačkoj, prenosi Deutche Welle.

Na pitanje da li se radi o do sada najopasnijoj odnosno najkonkretnijoj prijetnji Maiziere je odgovorio: "Mi procjenjujemo da je situacija ozbiljna, a da pri tom nismo sasvim sigurni. To je uvijek odmjeravanje. Koliko ozbiljno uzimamo takve indicije? Svakoj od njih pristupamo ozbiljno, ponekad tajno, a sada i javno, ali, konačna sigurnost, naravno, ne postoji."

"Prije godinu dana smo imali propagandnu prijetnju, ali to tada također nismo znali. Sada imamo konkretne naznake o napadima i zbog toga sam sada i uputio javno upozorenje i, pored odgovarajućih mjera koje se provode i koje nisu dostupne javnosti, naredio sam vidljivo prisustvo policije."

O navodima njemačkog lista Der Spiegle on dalje govori:

"Kažem da su takve špekulacije neodgovorne. Priča o tome ne smije biti tako važna kao sigurnost naroda i igre sa izazivanjem straha. Takve informacije mi ne komentiramo. Razmatramo svaku naznaku o eventualnom napadu, imamo vlastita saznanja, ali mi bi samo pomagali teroristima ako bi svaku indiciju, koja širi strah i užas, tako javno objavljivali. Ne želimo mijenjati način našeg života. Radimo dobro i nadamo se da ćemo to tako dovesti pod kontrolu", izjavio je, pored ostalog, za Prvi program njemačke televizije, ARD-e, ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak