Njemačka zabranila ekstremistički magazin: Podstiče i ohrabruje auditorijum na protivustavne akte

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka zabranila ekstremistički magazin: Podstiče i ohrabruje auditorijum na protivustavne akte

Njemačka je zabranila magazin Compact, "megafon ekstremističke scene krajnje desnice zajedno sa produkcijom Conspect Film GmbH," saopštilo je u utorak, 16. jula, ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je pretresla prostorije magazina u Berlinu, i domove vodećih menadžera i akcionara u više njemačkih pokrajina, navelo je ministarstvo.

"Magazin podstiče mržnju prema Jevrejima, prema ljudima useljeničkog porijekla i naše parlamentarne demokratije," citira saopštenje ministricu unutrašnjih poslova Nancy Faeser.

Dragan Bursać: 'Delegacija EU je skupina diletanata koja odaje počast izvršiteljima genocida!'

Compact je mjesečni politički magazin koji redovno provocira čitaoce tekstovima pod naslovima tipa "Amerikanci, idite kući" i "Prijateljstvo s Rusijom."

Pritom, uredništvo održava kontakt sa prominentnim ličnostima sa ekstremne desnice.

Dalje, magazin u svojoj onnline prodavnici promoviše ličnosti poput Björna Höckea, zapaljivog političara Alternative za Njemačku (AfD) koji je nedavno ponovo osuđen zbog zabranjenih nacističkih slogana, piše dpa.

Služba unutrašnje sigurnosti je 2021. Compact klasifikovala kao dokazan medij ekstremne desnice, ocijenivši da prenosi "antidemokratske i nehumane" stavove.

Fezerova je ocijenila da zabrana dokazuje kako vlasti "preduzimaju mjere i protiv intelektualnih zagovornika atmosfere mržnje i nasilja protiv izbjeglica i useljenika koji žele da sruše demokratski poredak."

Za zabranu neke medijske organizacije u Njemačkoj nije dovoljno da ona propagira antiustavne stavove, već to mora da čini na agresivan i militantan način.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da Compct svojim sadržajem "agresivno podstiče i ohrabruje" auditorijum na protivustavne akte.

AfD je odmah reagovala osudom zabrane, ocijenivši da je ona "zadala težak udarac slobodi štampe."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak