Njemačka vlada poručila: "Ne plaše nas Putinove prijetnje"

3
Radiosarajevo.ba
Njemačka vlada poručila: "Ne plaše nas Putinove prijetnje"

Berlinska vlada je u ponedjeljak ponovo branila sporni dogovor o vraćanju američkih projektila dugog dometa na njemačko tlo, ukazujući na prijetnju Rusije.

"Rusija je promijenila stratešku ravnotežu u Europi i prijeti Europi i Njemačkoj krstarećim raketama", rekla je zamjenica portparola vlade Christiane Hoffmann, prenosi dpa.

Pritom, naglasila je, riječ je samo o odvraćanju.

Dom naroda usvojio ključne zakone: Od ovog mjeseca se očekuje povećanje naknada za borce

Na marginama nedavnog samita NATO, američka i njemačka vlada su saopćile da će SAD od 2026. ponovo u Njemačkoj stacionirati sisteme naoružanja s dometom do duboko u Rusiji.

Tu spadaju krstareće rakete Tomahawk dometa do 2.500 kilometara, koje tehnički mogu da se opreme i nuklearnim glavama, kao i PVO rakete SM-6 i novo hipersonično oružje.

NATO protiv Rusije: Hladni rat je ponovo tu

Time će saveznici moći nuklearnim oružjem da dosegnu brojne vitalne ciljeve u Rusiji. U roku od deset minuta moći će da pogode ruske državne, vojne i industrijske objekte. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je proteklog vikenda ponovo zaprijetio odgovorom. Rusija će odgovoriti "u skladu s pravilima igre", dodajući da i ruski ratni brodovi mogu da nose nuklearno oružje.

Hoffmannova je rekla da su Putinove izjave "primljene na znanje", a jedan portparol ministarstva vanjskih poslova je bio određeniji, rekavši da "Putin samo opisuje ono što već može".

"Da bude jasno, takve nas izjave neće zastrašiti", dodao je portparol.

Prema podacima Bundeswehra, Rusija između ostalog već ima krstareće rakete Iskander u kalinjingradskoj enklavi. Iskander isto može da nosi nuklearne bojeve glave i da gađa njemačke gradove.

Planovi za razmještanje krstarećih raketa Tomahawk samo je odgovor na to i njihov cilj je odvraćanje, navode predstavnici vlade u Berlinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak