Njemačka: Poslodavci protiv poreskih olakšica stranim radnicima

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka: Poslodavci protiv poreskih olakšica stranim radnicima

Plan njemačke vlade da ponudi podsticaje useljenicima za dolazak u zemlju na rad, prije svega visokokvalifikovanim, nije naišao na topao prijem poslodavaca.

"Prijedlog se kosi sa poreskom jednakošću i šalje pogrešan signal domaćem tržištu rada," ocijenio je predsjednik nacionalne unije poslodavaca Rainer Dulger.

"To može da izazove nemire u preduzećima," rekao je Dulger agenciji dpa. "Za sve zaposlene treba da važi 'veći neto iz bruto zarade' i tako će zaposlenje i strancima biti atraktivnije." Vlada u okviru svoje Inijative za rast namjerava da useljenicima ponudi poreske olakšice.

Osuđeno bivše rukovodstvo Apoteka Sarajevo: Nezakonito isplatili 400.000 KM

Ideja je da pridošlice u prve tri godine oslobodi plaćanja poreza na dio bruto plate: 30 posto u prvoj, 20 u drugoj i 10 odsto u trećoj godini. To neće važiti za zarade veće od određene granice.

Ministar finansija Christian Lindner je rekao da poreski podsticaj cilja "vrhunske radnike". On je dodao da će vlada sa poslodavcima još razgovarati o primjedbama.

Njemački gigant otpušta čak 10.000 radnika

Zbog plana su negodovale i zanatske firme, a uzdržana je Njemačka komora za industriju i trgovinu (DIHK).

"Ispravno je razmišljati o privlačenju stranih stručnih radnika aktraktivnijim uslovima," rekao je predsjednik DIHK Peter Adrian, piše DPA.

"To da će poreske povlastice izazvati raspravu o neravnopravnom položaju domaćih radnika bilo je očekivano," dodao je. Dulger je ocijenio da Njemačka treba da rješava druga važna pitanja.

Daljinsko grijanje u Njemačkoj skuplje nego što se očekivalo: Potrebne još milijarde eura ulaganja

"Previše se komplikuje. Kada nam ljudi dođu da rade, ne mogu da nađu nekoga da im čuva djecu, ne mogu da nađu stan," rekao je. "To su problemi koje moramo da rješavamo. Plan vlade nam nije ubjedljiv."

Predsjednik udruženja industrijalaca Siegfried Russwurm je ukazao da su slični poreski podsticaji u drugim evropskim državama precizniji.

"Tipično ciljaju konkretne ljude, koje preduzeća ili vlasti imenuju. Nisam za široki pristup," rekao je.

"To momentalno otvara pitanja jednakosti, a za šire privlačenje strane radne snage značajnije su druge mjere, poput bržeg priznavanja kvalifikacija i diploma, i jednostavnija i brža procedura useljavanja radnika," rekao je Russwurm.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak