Nizozemski nacionalista rekao da je dogovor o najdesničarskoj vladi u novijoj historiji blizu

2
Radiosarajevo.ba
Nizozemski nacionalista rekao da je dogovor o najdesničarskoj vladi u novijoj historiji blizu

Nizozemski nacionalista Geert Wilders izjavio je u srijedu da je vrlo blizu sporazuma o vladi sa svojim potencijalnim desničarskim partnerima, skoro šest mjeseci nakon pobjede na izborima.

S obzirom da su stranke podijeljene oko migracijske politike i vladinih finansija, napeti razgovori o formiranju najdesničarske vlade u novijoj holandskoj historiji odugovlačili su se mjesecima od Wildersove iznenađujuće pobjede na izborima 22. novembra.

"Ne mogu vidjeti da ovo propadne", rekao je Wilders novinarima nešto poslije ponoći, nakon 16 sati razgovora tokom kojih su stranke rekle da su postigle dogovor o vladinim finansijama.

Incident u Americi: U ogromnom požaru izgorjelo 1.500 automobila

Wilders je rekao da će se pregovarači ponovo sastati u 10 sati kako bi pokušali finalizirati dogovor i dozvoliti frakcijama da odgovore na njega prije nego što rok za razgovore istekne u ponoć.

Dogovor bi omogućio da antimuslimanska populistička PVV (Party for Freedom) predvođena Wildersovim timom sa VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, centrističkim NSC-om i protestnom strankom poljoprivrednika BBB budu u koaliciji s većinom od 88 mjesta u Donjem domu od 150 mjesta.

Nizozemci zaustavili javni prijevoz zbog nasilja nad zaposlenicima

Nisu objavljeni detalji o njihovom vladinom paktu, ali Wilders je više puta rekao da će se pridružiti samo vladi koja bi značajno ograničila migraciju azilanata.

Nakon maratonske sjednice u utorak, lideri drugih stranaka također su rekli da je dogovor blizu, iako je Pieter Omtzigt iz NSC-a rekao da još uvijek nije jasno ko će postati premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak