New York Times: Putinov general Armagedon je znao za Prigožinov plan

1
Hina
New York Times: Putinov general Armagedon je znao za Prigožinov plan

General Sergej Surovikin, zamjenik zapovjednika ruskih vojnih operacija u Ukrajini, znao je da vođa plaćenika Jevgenij Prigožin planira pobunu protiv moskovskog vojnog vrha, piše New York Times.

New York Times se poziva na američke dužnosnike upoznate s američkim obavještajnim podacima o Prigožinovoj pobuni te navodi da su dužnosnici "pokušavali saznati je li general Sergej Surovikin, bivši vrhovni ruski zapovjednik u Ukrajini, pomogao u planiranju Prigožinovih akcija prošlog vikenda".

"Postoji šansa da su i drugi generali podržali Prigožina"

Prigožin je u utorak odletio u egzil u Bjelorusiju prema sporazumu kojim je okončana kratka pobuna Wagnerovih boraca tokom vikenda, dok je predsjednik Vladimir Putin hvalio svoje oružane snage za sprečavanje građanskog rata.

Nova nesreća u BiH: Automobil završio na krovu, Hitna pomoć na terenu

New York Times je izvijestio da su američki dužnosnici također rekli da postoje znakovi da su i drugi ruski generali možda podržali Prigožina.

Pentagon nije do sada odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom. Kremlj i rusko ministarstvo odbrane također nisu odgovorili na Reutersove upite.

Surovikin vodio vojsku do oktobra, onda ga je Šojgu maknuo

Surovikin, kojeg su ruski mediji prozvali "general Armagedon", u oktobru je postavljen na čelo operacija u Ukrajini, ali je u januaru ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova da nadgleda kampanju, a Surovikin je postao njegov zamjenik.

Prije pokretanja pobune Prigožin je bjesnio i protiv Šojgua i Gerasimova, optužujući ih za neuspjeh kampanje i nedostatak podrške vojske za Wagnerove borce.

Surovikin je pozvao Wagnerovu skupinu da odustane od pobune protiv vojnog vodstva i vrati se u svoje baze neposredno prije nego što je Prigožin poveo borce na takozvani "marš za pravdu" prema Moskvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak