New York: Medunjanin izjavio da se ne osjeća krivim

Radiosarajevo.ba
New York: Medunjanin izjavio da se ne osjeća krivim

Danas se pred sudijom na federalnom sudu u Brooklinu, New York, po prvi put pojavio Adis Medjunjanin, kojeg američke vlasti terete za planiranje terorističkih napada u New Yorku, i izjavio da se ne osjeća krivim. Odvjetnik optuženog Medunjanina, Robert Goetlieb, je rekao da je Medunjanin ispitivan u noći četvrtak na petak, kada je uhapšen vraćajući se kući u naselje Queens, protuzakonito, jer tada nije imao jos uvijek advokata. Goettlieb je također rekao da vlasti u početku nisu dozvoljavale kontakt optuženome niti s njim, niti sa obitelji Medunjanin.

25-godišnji Medunjanin, imigrant iz Bosne i Hercegovine, čija je majka Srebreničanka, a otac iz područja Plava, tromeđe Crne Gore, Srbije i Kosova, je uhapšen kada je u četvrtak noću na mostu Whitestone imao sudar, bježeci ispred agenata FBI-ja, koji su izvršili raciju na njegovo mjesto stanovanja. Njegov odvjetnik međutim tvrdi da se sudar nije dogodio usljed bijega ispred vlasti.

Iako su novinari Glasa Amerike bili u sudnici i doslovno sjedili iza Medunjaninovog oca, i pokušali nekoliko puta razgovarati s njim, odvjetnik Goettlieb i još jedan odvjetnik, čije ime novinarima još nije poznato, nisu dozvolili niti jednu riječ od gospodina Medunjanina, oca optuženog.

Odvjetnik Goetlieb također nije htio potvrditi navode da je Adis Medunjanin bio u kampu za teroristički trening u Pakistanu, zajedno s Najibullahom Zazijem koji je uhapšen u septembru. Zazi je pohađao u New Yorku istu srednju skolu kao i Medunjanin koji je inače u junu ove godine diplomirao na College-u Queens.

"svjesno pohađanje vojnog treninga Al-Qaide"

Glas Amerike je došao i do kopije službene optužnice, na kojoj između ostalog stoji:

"Stavka 1: Planiranje ubistva u stranoj zemlji

A. Oko i između Augusta i Oktobra 2008, uključujući cijeli navedeni period, u istočnom distriktu New Yorka, i drugdje, uključujući juridstrikciju Sjedinjenih Država, Adis Medunjanin također poznakt kao "Mohammad", zajedno sa drugima je svjesno planirao počiniti zavjeru ili više njih izvan Sjedinjenih Država koje bi prouzročile ubistva, i ranjavanja

B. U sklopu te zavjere, Adis Medunjanin je svjesno počinio , i/ili prouzročio slijedeće akte:
28. Augusta i oko 28. Augusta 2008, osumnjičeni Adis Medunjanin je bio na letu iz Newarka New Jerseya ka Doha Qataru, te Peshawaru Pakistanu na međunarodnom aerodromu Newark Liberty

Stavka 2: I bio podvrgnut vojnom treningu strane terorističke organizacije

3. Između Augusta i Oktobra 2008., osumnjičeni Adis Medunjanin "Mohammed", zajedno sa drugima, je svjesno pohađao vojni trening strane terorističke organizacije Al-Qaide koju je State Department proglasio stranom terorističkom organizacijom u Oktobru 1999. prema imigracijskom i nacionalnom aktu."


Nakon sto je Medunjani danas pred sudom izjavio da nije kriv, njegov advokat je iskoristio priliku da zahtjeva od suda da Medunjaninu dopuste nekoliko trenutaka s njegovom porodicom, što je sudija odbio, dodajući da će za to imati dovoljno vremena "u skoroj budućnosti". Saslušanje je finalizirano naredbom privremenog pritvora do 14. Januara, slijedećeg četvrtka, kada u 11:00 sati po lokalnom vremenu treba da se desi naredno saslušanje.

"gospodin Medunjanin je američki državljanin"

Nakon današnjeg pojavljivanja pred sudom, odvjetnik optuženog Robert Gotllieb još jednom je povrdio ogorčenost činjenicom da skoro cijeli dan nakon hapšenja uopšte nije imao kontakt s Medunjaninom.

Na pitanja o navodima da je Medunjanin, kako se nagađa, pokušao da počini samoubistvo sa sopstvenim autom shvativsi da mu je FBI za petama, gospodion Gottlieb je odgovorio: “Neću govoriti o detaljima njegovog udesa”, dok jeste potvrdio da su Medunjaninove ozlijede bile minimalne. Gospodion Gottlieb je također odbio da govori o Medunjanivom vezama s nedavno uhapšenim Afganistancom Zazijem, i detaljima navoda o Medunjaninovom putovanju u Pakistan.

Na pitanje ekipe Glasa Amerike da li je Medunjanin rođen u Bosni i Hercegovini, te da li je njegov pasoš, koji je zaplijenjen bio američki ili bosanski,te da li jos uvijek zadržava i BH državljanstvo, Goettlieb je rekao kratko da je “gospodin Medunjanin američki državljanin”.

voanews.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak