Netanyahu objavio da je Izrael ubio novog lidera Hezbollaha i poslao poruku stanovnicima Libana

2
Radiosarajevo.ba
Netanyahu objavio da je Izrael ubio novog lidera Hezbollaha i poslao poruku stanovnicima Libana

Tokom noći, Izrael je ponovo bombardovao južne predgrađa Bejruta gdje je Hezbollah smješten i rekao je da je ubio osobu odgovornu za budžet i logistiku ove snažno naoružane iranske milicije, Suhaila Hussein Husseinija – najnovijeg u nizu ubistava nekih od najviših zvaničnika Hezbollaha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da je Izrael eliminisao nasljednika bivšeg vođe Hezbollaha Hasana Nasrallaha, Hasheema Safieddinea. Također je pozvao libanski narod da oslobodi svoju zemlju od ove militantne grupe.

"Oslabili smo sposobnosti Hezbollaha; eliminisali smo hiljade terorista, uključujući i samog Nasrallaha, njegovog nasljednika, i nasljednika njegovog nasljednika. Danas je Hezbollah slabiji nego što je bio dugi niz godina," rekao je Netanyahu.

Učesnici emisije "Večera za 5" na RTL-u pjevali Thompsonovu pjesmu koja veliča tzv. Herceg Bosnu

"To je vaš izbor. Sada možete povratiti svoju zemlju. Možete je vratiti na put mira i prosperiteta.

Ako to ne učinite, Hezbollah će nastaviti da pokušava da se bori protiv Izraela iz gusto naseljenih područja na vaš račun," dodao je u svojoj izjavi.

U sjevernom Izraelu, nedaleko od granice s Libanom, sirene za uzbunu redovno su se oglašavale tokom utorka dok su vlasti saopštile da je Hezbollah ispalio skoro 200 raketa u Izrael.

Ciljevi su ponovo uključivali Haifu, sjeverni lučki grad gdje su zabilježeni višestruki izveštaji o oštećenju zgrada uslijed raketnih ostataka. Izraelska vojska je saopštila da je udarila na lansirne stanice koje su ispalile rakete na Haifu.

Izraelska vojska je u utorak saopštila da je rasporedila četvrtu vojnu diviziju u južni Liban, što signalizira širenje kopnene ofanzive protiv Hezbollaha, dok je zamjenik vođe Hezbollaha, Nassem Qaim, rekao da Hezbollah podržava napore predsjednika parlamenta Nabih Berrija, da obezbijedi prekid borbi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak