"Ne bojimo se američkih sankcija": Rusija će nastaviti vojnu suradnju s Iranom

0
Radiosarajevo.ba
"Ne bojimo se američkih sankcija": Rusija će nastaviti vojnu suradnju s Iranom

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da će Moskva nastaviti svoju vojnu suradnju s Teheranom nakon što je u ponoć okončan embargo kojeg su Ujedinjene nacije Iranu uvele 2007. godine.

"Rusija se ne boji američkih sankcija jer je na njih navikla", rekao je Rjabkov, prenijela je u nedjelju novinska agencija TASS.

Dodao je da Rusija razvija suradnju s Iranom i da će se "suradnja u vojno-tehničkoj sferi odvijati ovisno o potrebama strana i uzajamnoj spremnosti za takvu suradnju na miran način".

Ministarstvo vanjskih poslova Islamske Republike Iran objavilo je u nedjelju izjavu, najavljujući službeno ukidanje odredbi Vijeća sigurnosti UN-a o ograničenjima naoružanja i zabrani putovanja.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana objavilo je da je 18. oktobar "važan dan za međunarodnu zajednicu", slaveći što je svijet stao uz Teheran "uprkos naporima američke administracije".

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa 14. augusta nije uspjela obnoviti embargo na iransko oružje rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC).

Rusija i Kina glasale su protiv prijedloga, a preostalih 11 članova vijeća, uključujući Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, bili su suzdržani.

Iran od danas može, bez ikakvih ograničenja i u skladu s potrebama, kupovati sve vrste konvencionalnog oružja i vojne opreme, kao i izvoziti proizvode vlastite namjenske industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak