NATO najavljuje dugoročnu podršku Ukrajini, uključujući sisteme Patriot

1
Radiosarajevo.ba
NATO najavljuje dugoročnu podršku Ukrajini, uključujući sisteme Patriot

Ukrajina će konačno dobiti nekoliko novih sistema protivvazdušne odbrane, uključujući pet sistema Patriot za koje Kijev kaže da su očajnički potrebni za zaštitu ukrajinskih civila i ključne civilne infrastrukture. NATO saveznici su na 75. godišnjicu saveza u Washingtonu preuzeli brojne obaveze prema Ukrajini.

Najave vojne podrške – koje su uključivale vremensku liniju isporuke F-16, objavljene su s velikim guštom oko buke na samitu, ali se smatra da je oprema minimalno neophodna da bi se spriječili ponovni napadi Rusije na Ukrajinu posljednjih mjeseci.

Saveznici su se takođe obavezali na oko 85 milijardi eura vojne potrošnje za Ukrajinu za narednu godinu, pošto se pojavio snažan konsenzus da će grupa učiniti "šta god je potrebno" da porazi Putina.

Real Madrid predstavio brazilskog superstara, on se rasplakao: "Ovo je za moju porodicu"

"Dobivanje sistema Patriot je prilično važno u smislu činjenice da su u stanju da presretnu hipersonične rakete koje su stvari koje najviše oštećuju ukrajinsku civilnu i kritičnu nacionalnu infrastrukturu", Ed Arnold, viši naučni saradnik za evropsku bezbjednost u okviru međunarodne bezbjednosti rekao je za Euronews odjel RUSI.

"Ne radi se samo o lanserima. Radi se o broju presretača. U pitanju je i municija. A to će morati biti stalni zahtjev za Ukrajince", rekao je, prenosi Euronews.

Mnogi vojni stručnjaci, uključujući zvaničnike NATO-a, primijetili su da je ruska ekonomija transformirana u ratnu ekonomiju koja će vjerovatno trajati nekoliko godina. Potpuna koncentracija na proizvodnju oružja i razvoj odbrambene industrije od velike je brige za

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/njemacki-medij-pise-ukrajina-je-na-nepovratnom-putu-u-nato/552942C[/related]

Na drugim mjestima, članovi alijanse upirali su prstom u Kinu jer je 'omogućila' ruski rat u Ukrajini snabdijevajući je vitalnim komponentama koje bi inače bile zatvorene Rusiji zbog zapadnih sankcija. Kao rezultat toga, NATO je rekao da je svoju strategiju za Ukrajinu usmjerio na jedno od dugoročnih, predvidljivih obaveza vojne pomoći.

"Na F-16, opet, oni će biti vrlo, vrlo vrijedni za Ukrajinke, ali neće promijeniti igru. Oni neće omogućiti Ukrajincima da zauzmu mnogo teritorija uskoro", rekao je Arnold.

Ukrajina je bila prisiljena da pristupi strateški važnoj teritoriji na sjeveru i sjeveroistoku Harkova, drugog grada Ukrajine u posljednjih nekoliko mjeseci. U ponedjeljak je na samitu kojem su prisustvovala 32 saveznika iz NATO-a prekinuto nekoliko velikih ruskih napada, uključujući jedan na dječju bolnicu u Kijevu u kojem je ubijeno 27 civila — uključujući četvero djece.

[related][related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/ukrajini-napokon-stizu-avioni-f-16-ali-postoji-problem-bit-ce-potrebne-godine/552940[/related][/related]

Nekoliko izvora iz NATO-a reklo je da je napad na bolnicu sablasna poruka snage koju je uputio Putin uoči sastanka. Bila je to "prilično smišljena politika Kremlja da u ponedjeljak, 8. jula, prije samita napadne kako bi pokušao ući u ciklus vijesti i pokazati onima u Evropi koji su bojažljiviji prema Ukrajini i članstvu Ukrajine i većoj ulozi NATO-a u ratu ".

"Da kažem, ovako bi mogla izgledati eskalacija u vašim zemljama", rekao je Arnold za Euronews. U nastavku pogledajte video sa sastanka: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak