NATO greškom ubio 33 civila u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
NATO greškom ubio 33 civila u Afganistanu
Foto: Reuters

Najmanje 33 civila, među kojima četiri žene i jedno dijete, poginulo je, a 12 je ranjeno u zračnom napadu NATO-a u afganistanskoj provinciji Uruzgan, saopštila je danas vlada u Kabulu, a Alijansa je u saopštenju izjavila žaljenje zbog nove greške i civilnih žrtava.

NATO priznao grešku


U saopštenju NATO-a danas je potvrđeno da su njihovi avioni izveli napad na kolonu vozila, misleći da se u njima nalaze pobunjenici koji su krenuli u napad na NATO snage, ali su kasnije ustanovili da su se u vozilima nalazili žene i djeca.

Komandant američkih vojnika i NATO snaga general Stanley McCristal uputio izvinjenje afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju zbog civilnih žrtava, ističući da će biti pokrenuta puna istraga.

"U toku napada poginula su najmanje 33 civila, od kojih četiri žene i jedno dijete, a 12 lica je ranjeno", precizira se u saopštenju savjeta ministara kojim je predsjedavao afganistanski predsjednik Hamid Karzai, prenosi Srna.

Za samo nedjelju dana NATO-u su se omakle dvije greške koje su koštale život sedam policajca na sjeveru i petoro civila na jugu zemlje.

U devetodnevnoj ofanzivi u Mardžahu na jugu Afganistana poginulo je najmanje 15 lica, od kojih je devet od raketa NATO-a.

Ofanziva početak velike kampanje protiv talibana


Načelnik američkog Glavne komande, odgovorne za sve vojne operacije u Afganistanu i Iraku, general David Petraeus, izjavio je da je tekuća ofanziva na jugu Afganistana samo početak dugačke kampanje protiv talibana.

Američki general nije htio predvidjeti koliko dugo će operacije u gradu Marjah trajati, ali je rekao da će se koalicijske snage usmjeriti na uskraćivanje sigurnih utočišta talibanima u sljedećih 12 do 18 mjeseci.

U dosadašnjim operacijama poginulo je najmanje 16 civila, oko 120 pobunjenika te 13 vojnika NATO saveza. U međuvremenu, u Hagu holandski ministar vanjskih poslova Jan Peter Balkenende izrazio je očekivanje da će se blizu dvije hiljade holandskih vojnika povući iz Afganistana u augustu, kako je i predviđeno.

U istom televizijskom intervjuu general Petraeus rekao je da se opasnost od Al-Qaide smanjila. On je pri tom ukazao na nedavni napredak u razbijanju Al-Qaidine čelne strukture u Pakistanu te slabljenju Al-Qaide u Iraku i na Arapskom poluotoku, izuzev Jemena, prenosi Hina.

Talibani odbili Karzaijev poziv na mir
Afganistan: Poginula šestorica NATO-ovih vojnika
NATO: Talibani koriste civile kao "ljudski štit"

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak