NASA greškom prodala računare sa tajnim podacima

Radiosarajevo.ba
NASA greškom prodala računare sa tajnim podacima

Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA) nije obrisala osjetljive podatke sa računara i hard-diskova prije nego što su tu opremu prodali u okviru plana o okončanju programa za space-shuttlove.

NASA odbacuje više hiljada suvišnih predmeta u sklopu priprema za okončanje programa iduće godine.

Iz Kancelarije glavnog inspektora saopšteno je da je otkriveno, kako se navodi, "kršenje sigurnosnog protokola" u centrima NASA na Floridi, Texasu, Californiji i Virginiji.

"Našom revizijom otkrivena su ozbiljna kršenja sigurnosnih praksi u NASA-inoj informativnoj tehnologiji što bi moglo dovesti do neprikladnog objavljivanja osjetljivih informacija povezanih sa programom space-shuttlova i drugih sličnih programa. NASA treba da preduzme koordinisane i snažne postupke kako bi bio riješen ovaj problem", navodi se u saopštenju glavnih inspektora Paula Martina.

Nakon što je preko WikiLeaksa iscurilo četvrt miliona povjerljivih i zaštićenih podataka, uglavnom diplomatskih depeša i zabilješki, ovaj propust NASA-e unosi dodatnu bojazan i nepovjerenje u američki sigurnosni sistem.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak