Nakon uragana Milton i brojnih žrtava: Mnogi razmišljaju da napuste Floridu

0
Radiosarajevo.ba
Nakon uragana Milton i brojnih žrtava: Mnogi razmišljaju da napuste Floridu

Nisu zatekli mnogo više osim krhotina iz porušenih kuća kada se Vickie Ward u petak 11. oktobra 2024. godine vratila u svoj kvart Grove City na Floridi nakon uragana Milton.

"Imamo stvari u našem dvorištu, čak ni ne znam gdje im je mjesto, a našli smo i ostatke ljudi od posljednjeg uragana Helene koji jednostavno nikada nisu pokupljeni", rekla je Ward, opisujući štetu u njenom primorskom gradu koji se nalazi oko jedan sat sjeverozapadno od Fort Myersa.

Ward je među hiljadama stanovnika u državi Sunshine koji se počinju vraćati svojim domovima kako bi procijenili uticaj Miltonove destruktivne sile. Uragan se spustio na kopno ranije ove sedmice kao opasna oluja kategorije 3, odnijevši najmanje 17 života i uništivši kuće, puteve i dalekovode.

Ko ima pravo na prijevremenu penziju u Federaciji i dokad to može iskoristiti?

U Sankt Peterburgu na Floridi, lovac na oluje Brandon Clement kaže da je sreo nekoliko stanovnika koji su stajali ispred mjesta gdje su "nekada bili" njihovi domovi jer od njih više ništa nije ostalo. "Nije lijep prizor. Ovo je zaista srceparajući trenutak za vidjeti", rekao je Clement, dodajući da je Milton bio "katastrofalni uragan koji je pogodio mnoge ljude na veoma velikom području".

Angie Dooley (20) i njen otac traže sklonište u petak nakon što je poplavljen njihov stan u prizemlju u Daytona Beachu.

"Voda je bila do... pa ako sjedite na kauču, to bi bilo kao do koljena na kauču", rekao je Dooley. Većina njihovog namještaja, odjeće i uspomena, uključujući fotografije njenih beba, je uništena, rekla je.Dooley i njen 55-godišnji otac Scott pobjegli su iz stana u četvrtak rano ujutro kada su poplave počele rasti. Od tada su spavali u autu i hotelskoj sobi.

Nakon što je dom Rine Tabak u Tampi uništen i ona je morala da se evakuiše čamcem tokom uragana Helene, mislila je da bi njena porodica mogla da bude bezbjedna u domu njene svekrve u obližnjem sjeverozapadnom okrugu Hillsborough.

Ali ta kuća, za koju je Tabak rekla da nije bila pod naredbom za evakuaciju, teško je oštećena tokom Miltona. Dijelovi krova kuće su se srušili ili su pali u dvorište, rekla je ona.

Pogledajte posljedice koje je ostavio uragan Milton iza sebe: Brodovi na cesti...

Njena porodica ne može da živi ni u jednoj kući i odsjedaju u hotelu. Ali znaju da će proći mjeseci prije nego što bilo koji dom bude siguran da se vrate. "Samo želim mjesto koje je sigurno i u koji se može smjestiti. Psi se mogu smjestiti. Naša ćerka se može smiriti i vratiti na posao. Imate osjećaj normalnosti", rekla je Tabak.

Razmišljaju o napuštanju Floride

U blizini Sarasote, Cheryl Bernatowicz je pripremila svoj dom za moguće poplave, ali nikada nije zamišljala da će jaki vjetrovi oluje otkinuti njen krov.

"Zapravo je istrgao beton pravo iz zemlje - kao i stubove za nadstrešnice za automobile, potpuno su istrgnuti sa betonom iz zemlje - i cijeli krov je jednostavno potpuno otkinut", rekao je Bernatowicz za CNN u četvrtak .

Njen dom u North Portu na Floridi više puta je oštećen zbog oluja i upravo je završila otplatu popravki od uragana Ian 2022. Sada, Bernatowicz kaže da ne zna da li više želi živjeti na Floridi.

"Iskreno da budem, ne želim… Ovo mi je četvrti uragan i četiri puta je sve bilo rušeno.", rekla je. Dok neki stanovnici pokušavaju procijeniti štetu, druge su spasile prve pomoći iz poplavljenih domova u petak ili se evakuišu zbog prijeteće prijetnje izbijanja rijeka.

Istočno od Tampe, u Valriku na Floridi, Ralph Genito i njegova supruga su u petak brzo spakovali što više svoje odjeće u vreće za smeće. Šerifovi zamjenici su ih vratili u njihovu kuću vazdušnim čamcem nakon što je njihov kvart poplavljen olujnim udarom od uragana Milton i toka rijeke Alafia preko obale.

Šerif okruga Hillsborough Chad Chronister pozvao je stanovnike koji žive u blizini rijeka i potoka da se evakuišu u petak, jer se očekuje da će se poplave u rijekama pogoršati. "Voda ne pada, voda će se samo povećati", rekao je za CNN.

Genito je rekao da je voda počela da raste u četvrtak. Za nekoliko sati, rekao je, val je bio visok 3 metra i poplavio je malu kuću njegove kćerke, koja se nalazi pored njegove kuće. U tom trenutku porodica je izjurila, brinući se da bi mogli biti zarobljeni. Unutrašnjost njegovog doma još je bila uglavnom netaknuta u petak ujutro, ali Genito je rekao da ne mogu ostati. Septička jama i generator bili su pod vodom, rekao je.

"Imam osjećaj za sve koji su prošli kroz istu stvar. Zaista žalim", rekao je Ralph kroz suze. "Nikad nisam očekivao da će se to desiti meni, niko ne očekuje da će se to desiti njima, ali samo mi ostaje da to prebolim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak