Nakon najave priznanja Palestine, Tanja Fajon sa premijerom Katara u Dohi

0
Radiosarajevo.ba
Nakon najave priznanja Palestine, Tanja Fajon sa premijerom Katara u Dohi

Tanja Fajon, potpredsjednica Vlade Slovenije i ministrica vanjskih poslova i europskih poslova te nama prijateljske zemlje, sastala se 14. maja, s premijerom i ministar vanjskih poslova Države Katar, šeikom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al-Thanijem.

Tokom ovog susreta u Dohi, glavnom katarskom gradu, razgovaralo se o odnosima dvije zemlje i načinima njihovog razvoja, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa, prenijela je katarska državna agencija QNA.

Nakon sastanka potpisan Tanja Fajon i Jasim Al-Thani potpisali su sporazum o međusobnom oslobađanju nositelja diplomatskih i posebnih pasoša od ulaznih viza.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Fajon je početkom mjeseca u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj Obali, razgovarala i sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. Tom prilikom su razmijenili mišljenja o najnovijim zbivanjima u svjetlu izraelske agresije na Pojas Gaze, te naporima uloženim u dopremanje humanitarne i medicinske pomoći u enklavu koja je pod stalnim izraelskim udarima od 7. oktobra prošle godine.

Tokom sastanka, palestinski predsjednik se dotakao opasne izraelske eskalacije na Zapadnoj obali, kontinuiranih zločina izraelskih doseljenika i skrnavljenja islamskih i kršćanskih svetinja, posebno u gradu Jeruzalemu.

Iz Slovenije kategorični: ‘Priznat ćemo ih kao državu! Do 13. juna bi sve trebalo biti gotovo‘

Uz napore Države Palestine za dobivanje punopravnog članstva u Ujedinjenim nacijama (UN), o čemu se govorilo i ovih dana, posebno je istaknuta važnost dobivanja priznanja Države Palestine od što većeg broja država svijeta.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon sastanka s Abbasom, Fajon izjavila da je vlada Slovenije pokrenula proceduru za “priznanje nezavisne, suverene države Palestine“. Fajon je tada istakla da je to prvi, nepovratni korak.

Tanja Fajon je veliki i iskreni prijatelj Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak