Nagrađena novinarka Masha Gessen: Anticionizam nije isto što i antisemitizam

3
Radiosarajevo.ba
Nagrađena novinarka Masha Gessen: Anticionizam nije isto što i antisemitizam

Američko-ruskoj novinarki Mashi Gessen dodijeljena je Hannah Arendt nagrada za političku misao na svečanosti u sjeverozapadnom njemačkom gradu Bremenu u subotu, 16. decembra.

Ceremonija je održana dan kasnije od predviđenog, nakon kritika upućenih Gessen zbog njenog pogleda na sukob u Pojasu Gaze.

Svečanost se trebala održati u petak u gradskoj vijećnici u Bremenu, ali je otkazana i premještena u manju dvoranu nakon bijesa u Njemačkoj koji je izazvala njena usporedba Pojasa Gaze sa židovskim getoima u Europi pod njemačkom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata.

Učenici iz Prijedora, Janje i Brčko Distrikta učili o sjećanju i kulturi u posjeti Sarajevu

Pošto je bila najavljena nova dvorana, organizatori su je ponovo promijenili rano u subotu te je svečanost održana u maloj dvorani za publiku od 50 osoba gdje su četiri policajca čuvala vrata.

Fondacija Heinrich Boll, koja doprinosi nagradi novčano, ranije je opisala komentare Gessen o Gazi kao 'neprihvatljive' te su iz fondacije poručili da isti nisu doprinijeli u shvatanju sukoba. Fondacija se povukla sa svečanosti, potvrdila je ovo i sama Gessen u intervjuu za MSN.

Palestinski novinar koji je oduševio cijeli svijet dobio mural

"Na kraju je ceremonija umjesto svečanog banketa, imala običnu večeru u privatnoj kući koja je ugostila 14 ljudi umjesto 400 - bilo je sjajno, bilo je u duhu onoga što sam pisala u samom članku", ispričala je Gessen.

Odluka žirija u korist Mashe Gessen donesena je na samom početku ljeta. Presudni faktor bila je novinarska predanost Mashe Gessen izvještavanju o Rusiji, rečeno je tada. "Možemo stoga samo otkazati postav svečanosti", rekla je fondacija Heinrich Böll, "Ne možemo otkazati dodjelu nagrade."

Sponzorsko udruženje, s druge strane, branilo je svoju odluku da nastavi s nagradom i potraži novu dvoranu. Nevjerovatno je da se javni konflikt o shvatanju sukoba zaustavlja i da se Gessen bojkotira, rečeno je. Gessen je nastojala "donijeti znanje, uvid i bistar um po pitanju ovog sukoba."

Foto: PBS: Masha Gessen

"Tokom posljednjih sedamnaest godina, Gaza je bila veoma gusto naseljeno, osiromašeno, zatvoreno naselje... drugim riječima, geto. Ne kao židovski geto u Veneciji ili geto u unutrašnjem dijelu Amerike, već kao židovski geto u istočnoeuropskoj zemlji koja je bila pod okupacijom nacističke Njemačke", napisala je Gessen u jednom pasusu svog članka i zaključila sa: "Taj geto sada likvidiraju."

Nagrada Hannah Arendt za političku misao uspostavljena je 1994. godine. Nagrada odaje počast ljudima koji pridonose javnoj političkoj misli i djelovanju u tradiciji Arendt, jedne od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća.

Gessen, koja je rođena u Moskvi 1967, piše o strujanjima i sukobima u američkom i ruskom društvu. Živi u New Yorku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak