Na inicijativu Chaveza pokreće se Peta internacionala

Radiosarajevo.ba
Na inicijativu Chaveza pokreće se Peta internacionala

Predstavnici 39 ljevičarskih partija iz čitavog svijeta, na sastanku koji je u nedjelju završen u Caracasu, podržali su inicijativu venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza o osnivanju Pete socijalističke internacionale, javljaju agencije.

Tu odluku je na konferenciji za novinare najavila zvaničnica Ujedinjene socijalističke partije Venecuele koju vodi Chavez, Silia Flores, istovremeno i predsjednica Nacionalne skupštine, prenio je Itar-Tass.

Ona je saopćila da je donesena odluka o formiranju radne grupe koja će pripremiti osnivačku skupštinu Pete socijalističke internacionale u aprilu naredne godine u Caracasu.

Floresova je dodala da je osnivanje nove internacionale potrebno da bi se okupili socijalisti i ljevičarske partije i pokreti u svijetu kako bi izradili zajedničku strategiju antiimperijalističke borbe i prelaska iz kapitalizma u socijalizam.

Na sastanku je također usvojena završna deklaracija u kojoj se navodi da "kriza kapitalističkog sistema prijeti opstanku čovječanstva" i izražava puna podrška za socijalizam 21. stoljeća, čije je stvaranje proglasio Chavez u Venecueli.

Dokumentom se također osuđuje razmještanje američkih vojnih baza u Kolumbiji i drugim latinoameričkim zemljama, prenose agencije, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak