Muškarac zapalio hotel s azilantima u Engleskoj, pa dobio dosad najveću kaznu

0
Radiosarajevo.ba
Muškarac zapalio hotel s azilantima u Engleskoj, pa dobio dosad najveću kaznu

Divljak koji je zapalio vatru pred hotelom u Rotherhamu u kojem su boravili tražitelji azila tokom prošlomjesečnih nemira osuđen je na devet godina zatvora, javlja Sky News.

To je najduža kazna do sada izrečena za prošlomjesečno nasilje, koje je izbilo širom Ujedinjenog Kraljevstva nakon što su tri djevojčice nasmrt izbodene nožem na času plesa u Southportu.

Thomas Birley (27) iz Swintona, blizu Rotherhama, ranije je priznao krivicu za podmetanje požara s namjerom ugrožavanja života, sudjelovanje u nasilnim neredima i posjedovanje opasnog oružja - teleskopske palice.

Uživamo u sarajevskom ljetu: Ulice odišu životom, evo kako to izgleda

Osuđen je na devet godina zatvora.

Podsjetimo, do incidenta je došlo nakon što su maskirani izgrednici provalili u hotel Holiday Inn Express u Rotherhamu, u južnom Yorkshireu, koji se koristio za smještaj tražitelja azila. Šezdeset četiri policijska službenika ozlijeđena su u neredima tog dana, 4. augusta.

Tinejdžer u Engleskoj pratio djevojku 45 minuta pa je 36 puta izbo nožem

Viđen kako stavlja drvo na vatru 

Sud u Sheffieldu ustvrdio je da je Birley tokom nereda bio dio grupe koja je razbijala prozore u prizemlju i nazivala policiju "je*enim zaštitnicima šljama" tokom nereda, vatra je zapaljena ispred hotela i Birley, slikar i dekorater, viđen je kako na nju baca komad iverice. Također je viđen kako pomaže premjestiti kantu za smeće na vatru.

Sudac koji je izrekao kaznu, Jeremy Richardson, rekao je da je "jasno koliko može biti" da Birley "namjerava širiti poruku punu mržnje nasilja i rasizma". "Čini se da imate stavove u u kojima nema nimalo empatije prema onima koji traže utočište u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je sudac.

"Znali ste da ćete sudjelovati u nasilju"

"Rekli ste da ste otišli u hotel izraziti svoje mišljenje. Na to što ste učinili potaknuli su vas postovi na društvenim mrežama. Znali ste da ćete sudjelovati u nasilju rasističke rulje. Stavili ste šal preko lica iako je bio topao dan", rekao mu je sudac.

Horor u Londonu: Žena (34) i djevojčica (11) izbodene u centru grada

Nemiri su uslijedili nakon vala dezinformacija, koje su većinom širili krajnje desničarski profili na društvenim mrežama, a ticali su se ​​identiteta osumnjičenika za ubojstvo curica u Southportu, za kojeg se pogrešno tvrdilo da je tražitelj azila koji je u UK stigao brodom.

Sudac je rekao da je Birleyev slučaj "nedvojbeno" najozbiljniji koji mu je došao u vezi s neredima ispred hotela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak