Mogući scenariji klimatskih katastrofa

Radiosarajevo.ba
Mogući scenariji klimatskih katastrofa
Foto: Arhiv

Klimatske promjene bi mogle da prate velike katastrofe. Naučnici i dalje istražuju uticaj štetnih gasova i sve je veći broj onih koji vjeruju u posljedice, ukoliko se po pitanju klimatskih promjena ništa ne bude preduzelo, piše DW.

Na Institutu za istraživanje posljedica promjene klime u Potsdamu, 300 naučnika pokušava da shvati kako će se Zemlja razvijati u ovom vijeku. Težak posao, kaže član Upravnog odbora Friedrich Wilhelm Gerstengarbe:

"Ne postoje prognoze o klimi. To će Vas najvjerovatnije začuditi. Ali prognoza je uvijek precizan opis stanja koje se razvija. Klimatski model jeste jedna 'ako-onda-mašina', što znači, ako se Vaše pretpostavke vremenom promijene, imat ćete određen rezultat. Znači nema prognoza, već samo scenarija promjene klime".

Odgovor je u simulacijama?

Srce Instituta čini veliki računar koji je sa 2.000 procesora među najbržim u svijetu. Modeli klime su dijelom toliko složeni, da je čak i takvim super-računarima potrebno nekoliko mjeseci da sve preračunaju, kaže naučnik Tim Beringer:

"Modeli su snabdjeveni određenim podacima i što manje detalja znamo o stvarima, koje moramo dati modelu sa kojim radimo, utoliko je veća nesigurnost ili greška u rezultatima", prenosi dw-world.de.

Nije samo ljudski razvoj nepoznanica

Za precizne procjene moraju se uzeti u obzir i strujanja mora, vegetacija, ledeni pokrivač, hemija atmosfere i drugi faktori. Međutim naučnici ne razumiju sve te procese. To otežavaju i tzv. "nestabilni" elementi - oblasti i procesi koji vrlo osjetljivo reaguju na manje promjene klime.

Sa svakom nepoznanicom multiplicira se složenost kompjuterskih simulacija. Scenariji koji proizilaze iz klimatskih modela nevjerovatno su različiti. Nesporno je da promjena klime dovodi do porasta nivoa mora, ubrzanog stvaranja pustinja i ekstremnih vremenskih pojava. Ipak razmjere toga ostaju nejasne. Prognoze za porast nivoa mora do 2100. kreću se između 18 i 79 centimetara. Međutim, prognoze za porast temperature su sasvim ujednačene - prosječna temperatura će, prema pozitivnom scenariju, do kraja vijeka porasti za 1,8 stepeni celzijusa, odnosno za 6,4, ako se znatno ne smanji emisija štetnih gasova, piše dw-worl.de.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak