Misteriozno izbijanje smrtonosnog virusa afričke svinjske kuge: Poljaci sumnjaju na sabotažu?

4
Radiosarajevo.ba
Misteriozno izbijanje smrtonosnog virusa afričke svinjske kuge: Poljaci sumnjaju na sabotažu?

Internacionalna sigurnosna Agencija Poljske upozorila je farmere da budu oprezni prateći misteriozno izbijanje smrtonosnog virusa afričke svinjske kuge kod svinja.

Sumnja se prvi put pojavila u junu kada je divlja svinja pronađena mrtva pokraj ceste u Kujawsko-Pomorskoj provinciji, u središtu zemlje.

Svinja nije imala vanjske povrede, a životinja je poslana na dodatno testiranje, gdje su pronašli virus afričke svinjske kuge. Piotr Hemmerling, guverner Kujavsko-Pomorske regije, rekao je za poljske vijesti da "postoje brojne sumnje u neprirodnost ove situacije", prenosi TVP

Šesta noć SFF-a | Pogledajte ko je sve prošetao crvenim tepihom

Ova regija u Poljskoj se smatra vodećom u uzgoju svinja, sa farmerima koji posjeduju oko milion životinja, te stanovništvo većinom zarađuje od prodaje mesa.

Ova informacija je izazvala bojazan u javnosti da je vepar namjerno zaražen afričkom svinjskom kugom, te bačen u blizinu ceste.

Potvrđeno: Novi slučajevi afričke svinjske kuge i u Bosni i Hercegovini

Početkom augusta zabilježena su dva izbijanja afričke kuge u Poljskoj, te je na snazi upozorenje građanima da budu oprezni i prijave znakove sabotaže.

Uvedena su ograničenja kretanja životinja i životinjskih proizvoda, a farmeri se pozivaju da poštuju pravila o biološkoj sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak