Mijanmarska misica moli svijet za pomoć

1
Radiosarajevo.ba

Miss Mijanmara Han Lay (22), koja je svoju zemlju predstavljala na takmičenju ljepote na Tajlandu, zatražila je međunarodnu pomoć kako bi se spriječilo nasilje koje je uslijedilo nakon vojnog puča u njenoj zemlji.

Prije mesec dana Han je bila na ulicama Jangona, učestvujući u antivladinim protestima. Nemiri u Mijanmaru počeli su prije oko dva mjeseca, nakon što je vojska izvršila puč 1. februara i preuzela kontrolu nad zemljom, kad je zatvorena svrgnuta premijerka Aung San Suu Kyi čija je Nacionalna liga za demokratiju osvojila prethodne izbore.

"Svaki građanin želi da njegova zemlja živi u miru i prosperitetu. Dok vam se ovdje obraćam, mnogi ljudi umiru u mojoj zemlji. Jako mi ih je žao. Molim vas, pomozite Mijanmaru. Hitno nam je potrebna međunarodna pomoć", poručila je Lay.

Foto: Twitter: Han Lay Miss Mijanmar

"U Mijanmaru zatvaraju novinare, pa sam odlučila da progovorim", rekla je ona u telefonskom intervjuu za BBC iz Bangkoka.

"Zabrinuta sam za moju porodicu i sopstvenu bezbjednost jer sam mnogo rekla o vojsci i situaciji u Mijanmaru. U Mijanmiaru svako zna da postoje granice na to šta se priča o dešavanjima. Prijetili su mi preko društvenih mreža, govorili su da me čeka zatvor kad se vratim u Mijanmar", rekla je, dodajući da ne zna ko stoji iza tih prijetnji, ali da je većina drugih komentatora izrazila podršku.

Foto: Twitter: Han Lay Miss Mijanmar

Mijanmarska vojska je 1. februara ove godine izvela udar i preuzela vlast u zemlji pod izgovorom da su novembarski izbori bili neregularni.

Vojska je proglasila jednogodišnje vanredno stanje i uhapsila čelnike vlade, uključujući i mijanmarsku liderku Aung San Suu Kyi.

Masovni protesti protiv vojnog udara počeli su 6. februara. U nasilnim intervencijama vojske tokom protesta ubijeno je više od 450 ljudi, a više od 1.000 je privedeno.

Loading...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak