Medvedev: Sporazum o sigurnosti nije "antinatovska zamisao"

Radiosarajevo.ba
Medvedev: Sporazum o sigurnosti nije "antinatovska zamisao"

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je u četvrtak u Rimu da predloženi nacrt Sporazuma o evropskoj sigurnosti nije „antinatovska zamisao", već polazi od principa nedjeljivosti evropske sigurnosti i sadrži niz kontrolnih mehanizama potrebnih da bi se rješavala najkomplikovanija pitanja.

Predsjednik Medvedev je poslije susreta s italijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem rekao da niko ne sumnja da „u Evropi postoji još problema", koji „stvaraju prijetnju sigurnosti cijelom kontinentu, prenijela je ruska državna novinska agencija Itar-Tass.

"Mi smo se u to uvjerili prošle godine", rekao je Medvedev.

Prošlog augusta su Rusija i Gruzija vodile petodnevni rat pošto je zvanični Tbilisi pokušao da povrati kontrolu nad otcijepljenom autonomnom oblašću Južnom Osetijom u kojoj je većina stanovnika imala ruske pasoše, a lokalne vlasti održavale tjesne veze s Moskvom.

Medvedev je izrazio nadu da će ruski partneri pažljivo izučiti nacrt sporazuma koji je predložila Moskva i da će biti nastavljena diskusija sa svim evropskim državama i organizacijama, u organizaciji za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), s partnerima u Evropskoj uniji, Vijeću Rusija-NATO i u okviru integrativnih organizacija bivših sovjetskih republika - Zajednici Nezavisnih Država i Organizaciji Sporazuma o kolektivnoj sigurnosti.

"Svi treba da učestvuju", poručio je Medvedev.

Premijer Berlusconi je rekao da vlada Italije visoko vrednuje inicijativu predsjednika Rusije u oblasti sigurnosti i najavio da će dokument biti razmotren u petak (sutra) u okviru minstarskog sastanka NATO-a, a da će on zajedno s njegovim kolegama da ga razmotri na samitu EU sljedeće nedjelje.

"Dokument odražava novu realnost u savremenom svijetu", rekao je Berlusconi a prenio je Itar-Tass.

Medvedev koji je doputovao u treću ovogodišnju posjetu Italiji, rekao je da je Rusija usmjerena na zaključenje novog, dugoročnog sporazuma o saradnji s EU-om, pošto je raniji automatski produžen.

"EU je sada dobila novi identitet. Možda će nam biti jednostavnije da radimo, a možda i ne, vidjećemo", rekao je Medvedev povodom stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma.

Kako je izjavila pres tajnica Medvedeva, Natalija Timakova, ruski predsjednik i italijanski premijer su detaljno razmotrili nuklearno pitanje Irana i stanje u Afganistanu.

Medvedev je na pres-konferenciji rekao da SAD mogu da računaju na podršku Rusije u Afganistanu i da je o tome razgovarao s američkim predsjednikom Barackom Obamom telefonom.

Medvedev je kazao da je Moskva spremna da pruži podršku naporima koje čine njeni partneri, između ostalog u okviru pružanja mogućnosti tranzita, kao i provođenjem ekonomskih reformi i projekata, pripremi policijskih snaga i vojnika za Afganistan.

"Međutim, po mom mišljenju, uvesti red u sopstvenoj zemlji, može samo nacionalna vlada Afganistana", rekao je predsjednik Medvedev, izražavajući nadu da će tome stremiti ponovo izabrani predsjednik Hamid Karzai.

Rusija i Italija zaključile su u četvrtak 18 sporazuma i ugovora o saradnji po završetku današnjih međudržavnih konsultacija, naveo je Itar-Tass.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak