Medvedev: Rusija će reagovati na širenje NATO-a u svim pravcima

Radiosarajevo.ba
Medvedev: Rusija će reagovati na širenje NATO-a u svim pravcima

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev založio se u petak za stvaranje "nove matrice odnosa" u oblasti evropske sigurnosti, umjesto ponuđenog procesa širenja NATO-a u svim pravcima, i još jednom kritikovao odluku Alijanse da održi vježbe u Gruziji.

"Ako možemo da stvorimo takvu novu matricu odnosa, mislim da će to biti efikasno, sasvim sigurno bolje nego da se progurava NATO u svim pravcima", rekao je Medvedev u intervjuu za državni TV kanal Rusija koji će biti emitovan u subotu.

"U svakom slučaju, nas takav pristup ne zadovoljava i mi ćemo na to reagovati, dodao je šef ruske države", prenosi u petak Itar-Tass.

Medvedev je upitao da li je bolje "stvarati novu sigurnosnu konstrukciju ili održavati vojne vježbe u neposrednoj blizini lokacija na kojima je sasvim nedavno, prije manje od godinu dana, bilo vojnih aktivnosti".

"Želimo novi nivo sigurnosti za našu zemlju, naše ljude, uz uzimanje u obzir tog iskustva, tog teškog iskustva, koje smo imali u 20. stoljeću", objasnio je ruski predsjednik, dodajući da NATO blok postaje veći a sigurnost se "dijeli na fragmente".

"To nikoga ne treba da zadovoljava, šta god da o tome govore naši partneri u pregovorima", rekao je Medvedev, dodajući da je potrebno izraditi novi dokument kao zamjenu za Helsinški akt o sigurnosti i saradnji "ne protiv NATO-a, već zato da se osigura sigurnost u Evropi.

Po njegovim rječima, evropski instituti, koji su osiguravali sigurnost u Evropi, stvarani su 1970-ih i odigrali su svoju ulogu.

"Ne postoji više univerzalni teren na kojem bi bilo moguće razmatrati sva pitanja", rekao je Medvedev i dodao da se sigurnost u Evropi "osigurava, kako nam objašnjavaju, prije svega širenjem jednog vojno-političkog bloka".

Govoreći o predstojećem redovnom polugodišnjem samitu Rusija-EU u dalekoistočnom Habarovsku, 21. i 22. maja, Medvedev je rekao da će on omogućiti da Evropljani "bolje osjete" Rusiju i učine odnose "jasnijim".

"Sigurno će im biti interesantno da vide kako izgleda naš Daleki istok, i što je važnije, daće im mogućnost da bolje osjete Rusiju i da naši odnosi postanu čvršći, jasniji, shvatljivi, a pitanje razumjevanja uvjek vrijedi u vanjskoj politici", rekao je Medvedev.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak