Mediji: Oni koji su napisali ili lajkali ovu rečenicu neće moći dobiti njemačko državljanstvo?!

2
Radiosarajevo.ba
Mediji: Oni koji su napisali ili lajkali ovu rečenicu neće moći dobiti njemačko državljanstvo?!

Sa stajališta njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova (BMI), poruka "Od rijeke do mora" može biti razlog za isključenje iz njemačkog državljanstva. To je ono što stoji u BMI-jevim "preliminarnim uputama za prijavu" u novom Zakonu o državljanstvu, u koje su uvid imali njemački mediji.

Ova poruka prvi je dio parole kojom se diljem svijeta daje podrška Palestini: "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".

Novi zakon o državljanstvu stupio je na snagu 27. juna 2024. U skladu s tim, ljudi koji rade u Njemačkoj i dobro su integrirani trebali bi moći dobiti njemačko državljanstvo nakon samo pet godina umjesto dosadašnjih osam. Pooštreni su uslovi za privrženost tzv. liberalno-demokratskom temeljnom poretku: "Rasizam, antisemitizam ili bilo koji drugi oblik mizantropije isključuju naturalizaciju", navodi Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova na svojim stranicama. Ali, koji su kriteriji prema kojima se to provjerava?

Važna informacija: Od večeras kreće obaranje pritiska vode u ovim dijelovima Sarajeva

U dokumentu koji je objavila NDR-ova Panorama, u članu 10.1.1.1.3.1 navodi se slogan "Od rijeke do mora", moguće uz dodatak "Palestina će biti slobodna", koji se spominje kao mogući razlog isključenja iz njemačkog državljanstva. To uključuje i lajkanje, dijeljenje ili komentiranje slogana na društvenim mrežama. Dio slogana "od rijeke do mora", inače, označava područje između Jordana i Mediterana, na području današnjeg Izraela i Palestine.

Njemački sudovi još uvijek se ne mogu odlučiti oko ovoga. U maju je, na primjer, regionalni sud u Mannheimu poručio kako ovaj slogan nije kažnjiv. Poziv na "oslobađanje" Palestine teoretski može izraziti i želju za zajedničkom državom izraelskih Židova i Palestinaca na cijelom teritoriju između Jordana i Mediterana. No, prema presudi Upravnog suda u Düsseldorfu iz septembra, slogan je zaštitni znak zabranjenih organizacija Samidoun i Hamas.

Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

U načelu, ove upute nisu obavezujući za pokrajine čije vlasti provode naturalizaciju. No, glasnogovornik tamošnjeg MUP-a je za dpa objasnio: "Praksa posljednjih godina pokazuje da se savezne pokrajine rukovode uputama Saveznog ministarstva unutarnjih poslova kako bi se pravni propisi o državljanstvu primjenjivali jedinstveno."

Na pitanje može li ovaj slogan biti poseban zakonski kriterij za naturalizaciju osoba, iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova odgovaraju da se treba voditi računa o kontekstu u kojem je slogan izrečen. Na primjer, kada su "izjave poput 'Od rijeke do mora' povezane s eksplicitnim pozivom na nasilne akcije protiv države Izrael".

"Treba ispitati tokom razgovora s podnositeljem zahtjeva i, ako je potrebno, u dopunskom razgovoru, je li podnositelj zahtjeva interno i vjerodostojno predan temeljnom slobodnom demokratskom poretku [...] ili u ovom slučaju možda postoji antisemitski stav", navodi Federalni MUP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak