Manifestacija "Dan Bosne 2024": U Kopenhagenu obilježena 835. godišnjica bosanske državnosti

2
Radiosarajevo.ba

U glavnom danskom gradu je 5. oktobra održana svečana manifestacija "Dan Bosne 2024" povodom obilježavanja 835. godišnjice objave Povelje Kulina bana, najstarijeg pisanog dokumenta bosanske državnosti.

Ovaj događaj, koji se već treću godinu zaredom održava u Kopenhagenu, organizovalo je Udruženje bosanskohercegovačkih učitelja u Danskoj u saradnji s Bosanskim kulturnim centrom, s ciljem očuvanja sjećanja na dugovječnost i značaj Bosne.

Ove godine, manifestacija je bila obilježena i tugom zbog razornih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu. Dio programa bio je posvećen žrtvama poplava, a prikupljena sredstva u znak solidarnosti s unesrećenima će biti uplaćena na račun humanitarne organizacije Most-Bro. I ambasadorica Bosne i Hercegovine u Danskoj, Nj.E. Anesa Kundurović Miljak, je u svom govoru izrazila solidarnost s pogođenim stanovništvom, ali se osvrnula i na humanitarnu krizu u Gazi. Također je naglasila značaj bh. dijaspore u Danskoj u jačanju veza između dvije zemlje i podsjetila na važnost njihove uloge.

Na SoMo Borac konferenciji saznajte kako Microsoft, Bloomberg Adria i Hutter Consult AG koriste AI

U okviru programa, gosti su bili u prilici uživati u prezentacijama o bosanskoj tradiciji i kulturnom naslijeđu. Sanela Čičkušić, predsjednica udruženja "Žene za tradiciju“ iz Živinica i nositeljica titule "Super žena 2021", predstavila je rad udruženja, rukotvorine i unikatni nakit inspirisan bosanskom tradicijom, dok je Munira Džabija, osnivačica Udruženja "Istina" iz Sarajeva govorila o prirodnim ljepotama i potencijalu ruralnog turizma u Bosni i Hercegovini.

Specijalni gost manifestacije bio je dr. Safet Bektović, profesor teologije sa Univerziteta u Oslu, koji je održao predavanje o tradiciji komšiluka u Bosni. Pričajući o važnosti očuvanja ove vrijednosti u bosanskom društvu, naveo je niz primjera komšijske solidarnosti tokom rata, te zaključio da je tradicija komšiluka iako narušena ostala jedna od važnijih vrijednosti BH-društva.

Prisutnima se putem video-poruke obratio i član Predsjedništva BiH, Nj.E. Željko Komšić, istakavši važnost očuvanja historijskih vrijednosti Bosne i Hercegovine, kao i značaj ovakvih manifestacija u jačanju veza bosanske dijaspore sa maticom. Književnik Jovica Letić, također putem video poruke, je podsjetio na značaj očuvanja suvereniteta i integriteta domovine kroz kulturu i tradiciju. Njegove izabrane pjesme su izvedene multimedijalno, uz muzičku i video pratnju.

Akademik i filolog prof. dr. Esad Duraković, ne mogavši lično prisustvovati događaju, također je uputio je video poruku u kojoj je s ponosom govorio o opstojnosti Bosne. Pozvao je na oprez zbog trenutnih izazova s kojima se zemlja suočava i istakao važnost stalne borbe za njene vrijednosti i njen opstanak. Bosnu je opisao kao simbol otpora i ideju koja nadilazi čak i sam pojam države jedinstvene u evropskom kontekstu. "Bosna je opstala uprkos svemu, i zato ona nije samo država, ona je ideja, sveta zemlja Bosna", istakao je Duraković.

U kulturno-zabavnom dijelu programa, učesnici su mogli uživati u nastupima horova "Iskre" i "Nostalgija", dok je mlada Zara Ibrović izmamila simpatije publike izvevši emotivnu recitaciju pjesme o Sarajevu.

Ova manifestacija postaje sve značajnija za bosanskohercegovačku zajednicu u Danskoj, okupljajući svake godine sve veći broj učesnika i posjetilaca. Organizatori su izrazili zadovoljstvo uspjehom ovogodišnjeg događaja, te su već započeli planiranje naredne manifestacije, s ciljem da privuku još više eminentnih učesnika iz Bosne i Danske i učine događaj još značajnijim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak