Mahmoud Abbas se obratio u UN-u: "Nećemo otići! Palestina je naša domovina!"

1
Radiosarajevo.ba

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas prozvao je u četvrtak, 26. septembra, Izrael za vođenje rata genocida punog razmjera u pojasu Gaze i iznio viziju od 12 tačaka za poslijeratno upravljanje enklavom, tokom svog obraćanja Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku.

Mahmoud Abbas se obratio tijelu UN-a gotovo godinu dana nakon rata između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je počeo kada su pripadnici Hamasa napali južni Izrael prošle godine 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši 251 taoca.

Abbas je svoje obraćanje započeo tako što je tri puta izjavio "Nećemo otići", dodajući: "Palestina je naša domovina. To je zemlja naših očeva, naših djedova. Ono će ostati naše, a ako bi neko otišao, to bi bili okupatorski uzupatori".

Norveška izdala potjernicu za muškarcem koji je prodao kobne pejdžere Hezbolahu

Abbas je pozvao Izrael da prekine rat u Gazi, a međunarodnu zajednicu da prestane da podržava kampanju, rekavši "Cijeli svijet je odgovoran za ono što se dešava našim ljudima".

On je odbacio tvrdnju premijera Benjamina Netanyahua da Izrael ne ubija civile u Gazi, rekavši "Pitam vas, ko je onda ubio više od 15.000 djece?"

Konaković se u New Yorku sastao s premijerom Države Palestine: "Imate našu podršku"

Abbas je kritikovao Washington zbog podrške Izraelu u ratu, ističući da je "američka administracija - najveća demokratska država na svijetu - u tri navrata opstruirala nacrte rezolucija u Vijeću sigurnosti u kojima se od Izraela traži da poštuje prekid vatre".

"Ovo su Sjedinjene Američke Države - ista zemlja koja je bila jedina članica Vijeća sigurnosti koja je glasala protiv davanja punopravnog članstva državi Palestini u UN", ljutio se Abbas.

"Ne razumijem kako su Sjedinjene Države mogle insistirati na suprotstavljanju našem narodu, insistirati na tome da nam uskrate naša legitimna prava na slobodu i nezavisnost, kao što je to pravo ostalih zemalja", rekao je.

Abbas je tvrdio da Izraelu ne bi trebalo dozvoliti članstvo u Ujedinjenim nacijama, ukazujući na izraelske zvaničnike koji su pozvali na zatvaranje ove institucije.

Osvrćući se na Zapadnu obalu, Abbas je istakao nasilje izraelskih naseljenika i širenje naselja, rekavši da je "Zapadna obala pod svakodnevnom i kontinuiranom izraelskom agresijom". 

"Vidi se opasna aktivnost naseljavanja. Oni grade posvuda u Palestini, kao da je cijela Palestina njihova”, rekao je, dodajući da su Palestinci na Zapadnoj obali “podvrgnuti terorizmu bandi doseljenika pod patronatom i podrškom izraelske vlade i okupatorske vojske".

O Jerusalemu, predsjednik Palestine je rekao "Naša vječna prijestolnica, Al-Quds, je podvrgnuta ukorijenjenim kampanjama da se promijeni njegova priroda – da se judaizira."

Optužio je Izrael da je prekršio status quo na Brdu hrama u Jerusalemu, očigledno misleći na ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira u tvrdnji da je "teroristički izraelski ministar" pozvao na izgradnju hrama u džamiji Al-Aqsa.

"Moramo osuditi i zaustaviti ovog nepromišljenog ministra i one poput njega koji žele da zapale vatru, vatru vjerskih sukoba i svađa koja će spaliti sve na svom putu", nastavio je Abbas.

On je rekao da je kompleks džamije Al-Aqsa "ekskluzivno vlasništvo muslimana".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak