Lukašenko: "Ukrajina bi bila sretna da Rusija iskoristi nuklearno oružje"

5
Radiosarajevo.ba
Lukašenko: "Ukrajina bi bila sretna da Rusija iskoristi nuklearno oružje"

Aleksandar Lukašenko, proglašeni predsjednik Bjelorusije, rekao je da bi Ukrajina, ako Rusija koristi nuklearno oružje, bila "veoma sretna" jer Kremlj neće imati saveznika.

"Briga je da bi eskalacija u Ukrajini mogla ponutkati Rusiju da poduzme asimetrične vojne akcije, kao što je upotreba nuklearnog oružja", rekao je Lukašenko te dodao da bi "Ukrajina bila zadovoljna da Rusija iskoristi nuklearno oružje na tlu Ukrajine", prenosi Ukrainska Pravda.

Lukashenko tvrdi bi korištenje nuklearnog oružja dovelo Rusiju i Bjelorusiju do gubitka saveznika. 

Meteorolozi upozorili građane o nevremenu: Pratite uživo kretanje oluje koja dolazi u BiH

"Generalno, tada bismo imali malo saveznika. Ne bi ostalo naklonjenih zemalja jer su uključene u ono što se dešava", izjavio je Lukashenko, te dodao da je "to nuklearno oružje. Formirali smo imidž koji je negativan prema tom nuklearnom oružju. Oni nas žele natjerati da to učinimo". 

Podsjećamo, u junu je Aleksandar Litvinjenko, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine sugerisao da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti upotrebu taktičkog nuklearnog oružja, ako se ruska vojska suoči sa, kako navodi, "katastrofalnim porazom" u Ukrajini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak