London: Britanska vlada iznejverila studente

Radiosarajevo.ba
London: Britanska vlada iznejverila studente

Na naslovnim stranama britanskih dnevnika u petak su užasnuta lica prestolonasljednika Charlsa i njegove supruge Camille, čijije auto napalo dvadeset bijesnih studenata, koji protestuju protiv povećanja školarina.

Studenti koji protestuju u britanskoj prijestlnici sinoć su se sukobili sa policijom, nakon što je u Donjem domu Britanskog parlamenta izglasano povećanje školarina na 9000 funti godišnje.
Uprkos kritikama laburista, dijela liberalnih demokrata i tzv. „Tory backbenchers-a“, parlament je izglasao povećavanje sa 323 glasa naspram 302.

Policija je sinoć ušla na Parliament Square kako bi spriječila studente da demoliraju zgradu Državnog trezora. Neki studenti su kamenjem i komadima metala razbijali prozore na zgradi poznatoj kao One Great George Street

Princ Charles i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla prošli su „bez ozlijeda“ kada im je luksuzni automobil napadnut.

Konzervativni The Times ocjenjuje da je koaliciona vlad položila važan ispit time što je upravo u vrijeme demonstracija u parlamentu osigurala usvajanje prijedloga o povećanju školarina. Konzervativne novine zastupaju stav da će povećanje školarina zapravo biti u interesu studenata, jer će sada kada više plaćaju za školovanje biti u poziciji da od univerziteta više i traže.

Nakon glasanja, koje je školarine u Engleskoj povećalo sa £3,290 na £9,000, dva pomoćnika ministra Mike Crockart i Jenny Willott dali su ostavke. Dvojica bivših liberalno-demokratskih lidera Charles Kennedy i sir Menzies Campbell, bili su među 21. Liberalno-demokratska poslanika, koji su se usprotivili vladinim prijedlozima.

Potpredsjednik vlade i lider liberalnih demokrata Nick Klegg, prema tome, nije uspio da ubjedi većinu svojih poslanika da podrže vladin prijedlog, no to nije narušilo jedinstvo partije.

Aaron Porter, predsjednik Nacionalne unije studenata je izjavio da je povećanje školarina prošlo, „jer su poslanici prekšili svoja obećanja“.

„Nevjerovatno smo razočarani i ljuti zbog političara, koji su nas tako očigledno iznevjerili. Glasali su političku strategiju za koju znaju da je nepravedna, bespotrebna i pogrešna.“, objasnio je Porter.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak