Kopenhagen: Video konferencija

Radiosarajevo.ba
Kopenhagen: Video konferencija

Gordon Brown, Angela Merkel, Barack Obama i Nicolas Sarkozy razgovarali su u utorak na video konferenciji svjetskih pregovora o klimi, javio je kabinet francuskog predsjednika, tri dana pred sastanak šefova država u Kopenhagenu, čiji je ishod još uvijek neizvjestan.

"Razgovor, koji je trajao 50 minuta, bio je u cjelosti posvećen bitnim tačkama pregovora u okviru konferencije u Kopenhagenu, navodi se u saopćenju kabineta predsjednika Sarkozyja izdatom nakon ove konferencije između britanskog premijera, njemačke kancelarke, američkog i francuskoga predsjednika", prenosi AFP.

"Četiri dužnosnika dogovorila su se da ostanu u kontaktu sve do njihovog susreta s ostalim šefovima država i vlada u Kopenhagenu", navodi se, bez ostalih detalja.

Tri dana pred samit šefova država, konferencija o klimatskim promjenama izgleda neizvjesna iako je novi prijedlog svjetskog sporazuma dostavljen delegatima, ali bez definiranih brojki.

Američki izaslanik za klimu Todd Stern izjavio je u utorak u Kopenhagenu da SAD ne namjerava povećati svoje ciljeve u smanjenu emisija plina s dejstvom staklenika do 2020.

EU dala saglasnost da se sačuva protokol iz Kyota

Evropska unija dala je saglasnost da se zadrži protokol iz Kyota sve dok se ne zaključi obavezujući sporazum protiv klimatskog zagrijavanja, objavila je u utorak francuska državna tajnica za ekologiju Chantal Jouanno, prenosi Fena.

- Zadržat ćemo protokol iz Kyota sve dok se ne postigne obavezujući sporazum, kazala je Jouanno novinarima, nakon susreta s evropskim partnerima, javio je AFP.

Ona je poželjela da "sporazum iz Kopenhagena bude pretočen u djelo što je moguće brže". Ali, dodala je ona, insistirajući na nužnosti da se što prije postigne novi obavezujući sporazum.

- Svi žele izaći iz Kyota jer Sjedinjene Države nisu u njemu, Australija, Kanada, Japan, inače će Kyoto postati evropski sporazum, rekla je Jouannoa.

Dodala je da "Unija misli da može predložiti cilj za smanjenje emisije plina s dejstvom staklenika od 20 posto do 2020, u odnosu na 1990."

Vezano:
Obama u Kopenhagen poslao najuvjerljivije pregovarače (VIDEO)

radisoarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak