Kongres usvojio istorijski zakon o reformi zdravstvenog sistema

Radiosarajevo.ba
Kongres usvojio istorijski zakon o reformi zdravstvenog sistema

Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je sinoć istorijski zakon o reformi zdravstvenog sistema u Sjedinjenim Državama. Zakonska je mjera prihvaćena sa 219 glasova za i 210 glasova protiv. Nijedan republikanski zastupnik nije podržao zakon, a njima se pridružilo i 34 demokrata.

Predsjednik Barack Obama je u svojem lobiranju, večer uoči istorijskog glasanja, okupio svih 250 demokratskih zastupnika. Rekao im je da je “zakon oblikovan kako bi pomogao svim Amerikancima”, te da očekuje njihovu potporu. No, podcrtao je i da glasaju protiv samo ako u svom srcu vjeruju da zakon nije poboljšanje. Izvori bliski Capitoll Hillu i Bijeloj kući potvrdili su CNN-u u nedjelju ujutro po američkom vremenu da je Obama osigurao dovoljnu većinu glasova, ali svi su bili složni da će neizvjesnost potrajati do kraja dana. “Vjerujemo da imamo dovoljno glasova”, poručio je čelnik demokratske većine u Predstavničkom domu Kongresa Stan Hoyer.

U lobiranje se uključio i bivši predsjednik Bill Clinton koji je telefonom nazivao demokratske zastupnike koji su još uvijek bili u dvojbi. Uz saniranje recesije i pomoć ekonomiji Bijela kuća je prvu godinu Obamina mandata potpuno posvetila pripremi reforme zakona o zdravstvu, pa politički analitičari upozoravaju da bi neizglasavanje u Kongresu bio lični Obamin neuspjeh. Stoga ne čudi što su korištene sve javne i tajne metode lobiranja i pritisaka kako bi i oni demokrati koji ne žele prihvatiti stranačku stegu popustili i digli ruke.

Zakonski paket nakon Kongresa ide na glasovanje u Senat kao proračunski zakon, a u tom je slučaju dovoljna natpolovična većina od 51 glasa koja je već osigurana. Nakon toga slijedi Obamin potpis u Ovalnom uredu i tada nastupa novo doba američkog zdravstva. Po prvi put od svakog Amerikanca bi se tražilo da nabavi zdravstveno osiguranje pod prijetnjom kazne od 700 dolara godišnje, a za poslodavce 2000 dolara po radniku kojega ne osiguraju. Zakonski paket predviđa trošak od 940 milijardi dolara za proširenje osiguranja na 32 miliona Amerikanaca u sljedećih deset godina.

Vezano: SAD pred epohalnom promjenom (VIDEO)

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak