Kolaps saobraćaja u Evropi zbog snijega

Radiosarajevo.ba
Kolaps saobraćaja u Evropi zbog snijega

foto: AFP

U saobraćajnim nesrećama uzrokovanim jakim snjegom i ledom u Njemačkoj je tokom noći poginulo troje ljudi, a širom Evrope snjeg je uzrokovao saobraćajni haos I kolone automobile duge po nekoliko stotina kilometara. U Poljskoj se temperature tokom noći spuštala do minus 33 i u protekla 24 sata zabilježeno je 10 smrtnih slučajeva, prenose svjetski mediji.

Njemački aerodromi zabilježili su mnogobrojne otkazane letove, djelomično i kao posljedica zatvorenih evropskih aerodroma. Najviše letova, više od 250, otkazano je iz muenchenske zračne luke gdje su mnogobrojni putnici bili prisiljeni prespavati u čekaonicama.

Velike poteškoće su zabilježene i u željezničkom saobraćaju gdje je zbog srušenih stabala prekinut saobraćaj na mnogim prugama. Željeznički saobraćaj otežavaju i sniježni nanosi koji se, posebno na istoku i sjeveru zemlje, stvaraju zbog jakog istočnog vjetra.

Djelatnici Crvenog križa čitavu su noć snabdijevali pokrivačima i čajem putnike na njemačkim autocestama koji su zapeli u zastoju. U sjevernonjemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein zbog saobraćajnih poteškoća nastava u školama je obustavljena do daljnjega.

Djelatnici meteorološke službe Meteomadia objavili su da su u srijedu temperature, koje su se u nekim nizinskim dijelovima Njemačke spustile i do minus 20, najniže zabilježene vrijednosti za početak decembra otkada se provode mjerenja.

Meteorolozi su za vikend najavili smanjenje oborina ali i dalje vrlo niske temperature.

U Francuskoj su željeznički zastoji isto veliki, a njima je pogođeno i gotovo pola Eurostar vozova koji voze između Pariza i Londona. Između 10 i 25 posto letova s glavnih pariških aerodroma je otkazano, a širom Europe zatvoreni su aerodromi.

Na jugozapadu francuske je napadalo i do 25 centimetara snijega, zbog čega je promet potpuno stao. U Nizozemskoj se pak ujutro napravila 400 kilometara duga kolona između glavne ceste koja povezuje Utrecht i Almere. U Belgiji su prometne službe zabilježile kolone od ukupno 500 kilometara.

Beskućnici stradavaju od smrzavanja

U Poljskoj se temperatura spustila na minus 33 stupnja Celzijeva, u posljednja 24 sata je pronađeno deset smrznutih osoba. Ukupno je dosad od smrzavanja u toj zemlji poginulo 18 ljudi, većinom beskućnika. Slična situacija je i u Češkoj gdje je u protekla dva dana četvero ljudi umrlo od smrzavanja, a isto toliko je stradalih i u Litvi.
Iz Češke i Poljske javljaju i o velikim poteškoćama u prometu, a zbog jakoga snijega je danas zatvoren praški aerodrom. Snijeg je prouzročio poteškoće i u željezničkom prometu.


radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak