Ko je Ukrajinac za čiju glavu Putin i Kadirov nude pola miliona dolara

10
Radiosarajevo.ba
Ko je Ukrajinac za čiju glavu Putin i Kadirov nude pola miliona dolara

Putinove snage su još 1. marta potpuno okružile Mariupolj, ali već punih 15 dana nikako ne uspijevaju ući u njega. Znatna zasluga za obranu ovoga grada pripisuje se kontroverznoj jedinici Azov, koju mnogi još smatraju neonacističkom jedinicom zbog nekadašnjega otvorenoga koketiranja s esesovskom heraldikom i okupljanja brojnih stranih dobrovoljaca ekstremističkih nagnuća.

Nekadašnja paravojna jedinica koja je Putinu zgodno poslužila kao izgovor za napad na Ukrajinu radi tobožnje denacifikacije sad se ispostavlja kao prilično tvrd orah njegovim tenkovima, piše Slobodna Dalmacija.

Činjenica je da su borci Azova visoko motivirani za otpor Rusima i da se s položaja teško povlače. Oni su, tvrde upućeni, danas ipak nešto drugo nego što su bili na početku: prilično su moderna i visoko mobilna ukrajinska jedinica specijalne namjene (instruktori NATO-a odbili su ih obučavati dok ne raskrste s prizivanjem poražene nacističke ideologije). Uz pješadiju, oklop, topnike i rakete u zadnje vrijeme navodno raspolažu i zračno-desantnim, pa i ronilačkim udarnim grupama.

State Department večeras potvrdio: Gabriel Escobar odlazi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak