Kličko o situaciji u Ukrajini, uputio i kritike: Zelenski riskira 'političko samoubistvo'

2
Radiosarajevo.ba

"Nadolazeći mjeseci bit će vrlo teški za Volodimira Zelenskog. Hoće li morati nastaviti rat s novim smrtnim slučajevima i razaranjima ili će razmotriti teritorijalni kompromis s Putinom? I, u ovom slučaju, kakav će pritisak doći iz Amerike, ako Trump pobijedi ?I kako možemo objasniti zemlji da se moramo odreći dijelova našeg teritorija koji su koštali života hiljade naših heroja? Šta god da učini, naš predsjednik riskira političko samoubistvo... moramo dobiti rat, ali situacija postaje sve složenija i ovisi o pomoći koja dolazi od saveznika... bila bi noćna mora da se moramo boriti još dvije godine”.

Izjavio je ovo gradonačelnik Kijeva i slavni sportista Vitalij Kličko u intervjuu za italijanski Corriere della Sera.

"Zelenski će vjerojatno morati pribjeći referendumu. Ne mislim da on može sam postići tako bolne i važne dogovore bez narodnog legitimiteta. Jedan od izlaza za njega mogao bi biti stvaranje vlade nacionalnog jedinstva, pomalo nalik onome što se dogodilo u Izraelu nakon napada Hamasa 7. oktobra. Međutim, nisam siguran da je spreman odreći se moći koncentrirane u svojim rukama koja mu je jamčila ratno stanje od prvog dana ruske invazije," kaže, pažljivo odmjeravajući, riječi.

Turbulencije u SAD-u: Oglasio se Donald Trump nakon Bidenovog povlačenja

Na pitanje, da li je politički protivnik Zelenskog, odgovorio je: "Da budem jasan, uvijek sam imao odlične odnose s njim, on je taj koji ima loše odnose sa mnom."

On i dalje smatra da je Zelenski "koncentrirao previše moći u svom uredu": "Kao rezultat toga, parlament je izgubio bilo kakvu relevantnu ulogu. Nikada ne smijemo zaboraviti da je naša demokratska republika vezana uz tradiciju europskih vlada. Borimo se da se obranimo od ruske diktature, želimo ostati potpuno drugačiji od Putinova režima, a još prije šest mjeseci rekao sam njemačkom mediju da sam namirisao autoritarizam u našoj zemlji."

Foto: IG / Vitalij Klitschko: Vitalij Kličko

No, naglasio je kako trenutno ne podržava održavanje izbora u Ukrajini: "Apsolutno ne. Sada ih niko ne želi, čak ni oni najkritičniji prema predsjedniku. Unutarnja politička bitka može započeti tek kada završi rat s Rusijom. Današnji izbori samo bi išli na ruku Putinu, podijelili bi Ukrajinu i oslabili nas pred neprijateljem koji nas na sve načine pokušava uništiti."

Kličko smatra da bi rješenje mogla biti "koalicija nacionalnog jedinstva", koja bi vladala, a na komentar 'šta ako na američkim izborima pobijedi Donald Trump', odgovorio je s: "Morat ćemo raditi s njim, ako bude izabran. Republikanska stranka je uvijek bila antiruska, ne vidim zašto bi sada podržali Putina. Svi dobro znaju da ruska diktatura predstavlja opasnost zapadnim demokratskim društvima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak