Kina ne želi vojnu dominaciju u svijetu

Radiosarajevo.ba
Kina ne želi vojnu dominaciju u svijetu


Kina ne želi da preuzme dominantnu ulogu u svijetu od SAD-a i svijet ne treba da strahuje od njenog uspona, istakao je jedan od vodećih kineskih diplomata Dai Binguo.

- Ideja kako Kina želi da zamijeni SAD i da dominira svijetom je mit, naveo je Dai u eseju objavljenom u ponedjeljak navečer na internet stranici kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi u utorak Tanjug.

On je dodao da Kina neće učestvovati u trci u naoružanju zato što je pametnije koristiti resurse zemlje za razvoj i osiguravanje hrane za sve, prenosi Reuters.

- Mi politički poštujemo društvene sisteme i razvojni put raznih naroda u svijetu, ekonomski svim srcem želimo da nastavimo s razvojem, a vojno ne učestvujemo ni u kakvoj trci u naoružanju, poručio je Dai.

Sve veći vojni uticaj Kine i povećanje budžeta za njenu vojsku izazvali su zabrinutost u Aziji, naročito u Japanu i na Tajvanu, kao i u SAD-u. Kina, međutim, tvrdi da je taj budžet namijenjen isključivo za odbranu.

Dai je napisao da svijet nema razloga da se plaši Kine.

- Međunarodna zajednica treba da pozdravi mirni razvoj Kine, a ne da ga se plaši, ona treba da joj pomogne a ne da je sprječava u razvoju, da je podrži a ne da je koči, smatra on.

Dai je, međutim, naveo i da svijet treba da shvati i poštuje razumne kineske interese i brige, pod kojima podrazumjeva kineski teritorijalni integritet i prodaju oružja Tajvanu, koji funkcioniše kao de facto nezavisna država, iako ga Kina smatra svojom teritorijom.

- Kina će također biti aktivno uključena u rješavanje svjetskih problema, kao što su sjevernokorejski i iranski nuklearni programi, palestinsko-izraelski sukob i sudanski Darfur, i biće odgovorni učesnik u međunarodnom sistemu, zaključio je Dai.

(Fena)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak