Kina dodijeljuje Konfučijevu nagradu za mir

Radiosarajevo.ba
Kina dodijeljuje Konfučijevu nagradu za mir

Chan Lien, bivši potpredsjednik Tajvana
Kina ove godine po prvi put dodjeljuje Konfučijevu nagradu za mir, kineski ekvivalent Nobelovoj nagradi za mir.

Kina će svoju novu nagradu dodijeliti samo dan uoči dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liuu Xiaobou u Oslu. Nazvana po slavnom kineskom filozofu, nova je nagrada osmišljena da "interpretira gledišta kineskog naroda o miru", kaže se u saopćenju odbora za nagrade. Poznat je i prvi dobitnik: bivši tajvanski potpredsjednik Lien Chan koji je, "sagradio most mira između domovine i Tajvana".

Nagrada će mu biti dodijeljena u Pekingu.

Lien Chen će dobiti 100.000 juana odnosno 15.000 dolara, a organizator dodjele kaže kako je uvođenje te nagrade "neka vrsta mirovnog odgovora na ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir".

Među nominiranima bili su dvojica dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela i pakistanski vođa Mahmoud Abbas, osnivač Microsofta Bill Gates, bivši predsjednik SAD-a Jimmy Carter te kineski pjesnik Qiao Damo. Nominiran je bio i 20-godišnji Panchen Lama, druga osoba po važnosti u tibetanskom budizmu. Panchen Lamu izabrao je službeni Peking koji tako umanjuje važnost Dalaj Lame, duhovnoga vođe priznatog na Zapadu, prenosi u srijedu Hina.

Fena, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak