Katar uputio prvu seriju mobilnih kućica za Tursku i Siriju

0
Radiosarajevo.ba

Kako je najavljeno prošle sedmice, iz Katara je upućena prva serija od ukupno 10.000 mobilnih kućica za smještaj ljudi koji su ostali bez svojih domova u područijima pogođenim zemljotresima u Siriji i Turskoj, objavio je Katarski fond za razvoj.

Riječ je o mobilnim kućicama koje su inače korištene kao smještaj navijača za vrijeme FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022.

Donacija ovih mobilnih objekata je planirana i ranije, kao dio naslijeđa Svjetskog prvenstva 2022. Međutim, u svjetlu najnovijih dešavanja u Turskoj i Siriji zvanična Doha je donijela odluku budu prebačeni do onih koji su u najvećoj potrebi nakon zastrašujućih potresa.

In memoriam: U Sarajevu preminula umjetnica i profesorica Alma Suljević

Emir Katara donirao 25 miliona KM za Tursku i Siriju, Katarani sakupili više od 70 miliona KM

"U okviru kontinuiranih katarskih napora da pruži pomoći ljudima pogođenim potresom u Siriji i Turskoj, Država Katar je dodijelila 10.000 mobilnih kućica koje će biti prebačene u pogođena područja", saopćilo je 7. februara Ministarstvo vanjskih poslova države Arapskog zaljeva.  

Država Katar je jedna od zemalja koje su uputile najveći broj spasitelja u pogođena područja, njih 150, uz poljsku bolnicu i opremljenost za druge vidove pomoći.

Emir Katar je nekoliko sati nakon potresa razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Uspostavljen je zračni most iz Dohe, te upućeni specijalni timovi za potrage i spašavanje iz sastava unutarnjih poslova.

Vladar Katara je u petak, također, donirao 50 milijuna QAR (oko 25 miliona KM ili 14 miliona dolara) žrtvama potresa na televiziji uživo tokom kampanje „Pomoć i podrška (ar. Oun i Sanad). U okviru ove kampanje ukupno je skupljeno blizu 84,6 miliona KM (168,015,836 QAR)

Emir Katara razgovarao s Erdoganom: Bratska podrška Turskoj nakon razornog zemljotresa

Katarski emir prvi je strani čelnik koji je posjetio Tursku nakon razornih zemljotresa.

"Potvrđujemo našu podršku i solidarnost s našom braćom i obećavamo da ćemo doprinijeti naporima za ublažavanje ove katastrofe", kazao je emir Al Thani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak