Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

1
Radiosarajevo.ba
Kamala Harris krenula u kampanju: Objavila prvi snimak i poslala poruku Trumpu

Kamala Harris objavila je u četvrtak svoj prvi službeni video s kojim kreće u kampanju za osvajanje mandata u Bijeloj kući.

Video pod nazivom Biramo slobodu objavila je na društvenoj mreži X, a njene poruke prati hit Beyoncé Freedom iz 2016. godine.

"Na ovim izborima suočavamo se pitanjem: U kakvoj zemlji želimo živjeti?", pita se Kamala Harris na početku videa koji traje minutu i 19 sekundi.

Konferencijska liga: Sarajevo dominiralo, ali nije uspjelo pronaći put do mreže Spartaka

Odmah daje i odgovor.

"Postoje ljudi koji smatraju da bismo trebali biti zemlja kaosa, straha i mržnje", ističe Harris, dok se u pozadini vrte snimke njenog protukandidata iz redova republikanaca i bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Prvo obraćanje Bidena nakon povlačenja: "Dovršit ću posao za američki narod i predajem baklju"

"Ali, mi biramo nešto drugo. Biramo slobodu", poručuje Harris.

U spotu navodi i poruke koje se mogu smatrati ključnim tačkama njenog programa – sigurnost, pravo žena da samostalno odlučuju o svom tijelu, borbu protiv siromaštva i osiguranu zdravstvenu skrb te jednakost pred zakonom, kada se – slučajno ili ne – ponovo pojavljuje snimka Trumpa.

"Vjerujemo u obećanje Amerike i spremni smo boriti se za to", zaključuje Harris.

U spotu s porukom "Harris za predsjednicu" pojavljuju se Amerikanci iz svih rasnih skupina u toj zemlji s više od 330 miliona stanovnika.

Harris time očito želi pokazati inkluzivnost i jednakost u svojoj kampanji i politici ako uspije izboriti mandat u Bijeloj kući.

Podsjetimo, aktualni američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je odustao od utrke za novog predsjednika SAD-a. U drugoj poruci koju je u nedjelju navečer objavio na X-u, rekao je da svoju nasljednicu vidi u Kamali Harris, aktualnoj potpredsjednici SAD-a.

Izbor Harris za predsjedničku kandidatkinju još mora potvrditi Demokratska stranka, a to bi se, prema najavama, trebalo dogoditi na predstojećoj konvenciji demokrata sredinom augusta u Chicagu, piše Nacional.

Ankete pokazuju da Harris dobro kotira u američkoj javnosti i da bi mogla pobijediti Trumpa. Ako uspije u tome, bit će prva žena na čelu SAD-a koja, uz to, dolazi iz redova manjinskih skupina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak