Južna Koreja podigla pripravnost vojske

Radiosarajevo.ba
Južna Koreja podigla pripravnost vojske

Јužnokorejske i američke snage podigle su danas nivo pripravnosti poslije objave Sjeverne Koreje da odbacuje primirje koje je važilo na Korejskom poluostrvu punih 50 godina.

"Od danas u 7.15 časova Kombinovana američko-južnokorejska komanda podigla je pripravnost na drugi nivo", saopštilo je Ministarstvo odbrane u Seulu.

Portparol Von Te Јae rekao je da će biti pojačano nadgledanje Sjeverne Koreje, uz dodatnu moblizaciju vazduhoplovnog i vojnog osoblja.

Pjongjang je juče saopštio da napušta primirje potpisano poslije Korejskog rata, vođenog od 1950. do 1953. godine, i upozorio da bi mogao da pokrene vojnu akciju protiv južnog susjeda, dva dana poslije novog testiranja atomske bombe.

Ovi koraci preduzeti su nakon što je Јužna Koreja odlučila da se pridruži međunarodnoj inicijativi pod vođstvom SAD za kontrolu brodova za koje se sumnja da prevoze oružje za masovno uništenje.

"Svaka neprijateljska akcija protiv naše republike, uključujući zaustavljanje i pretres naših miroljubivih brodova, suočiće se sa momentalnim i snažnim vojnim napadom", saopštila je sjevernokorejska vojska.

SAD još imaju 28 500 vojnika stacioniranih u Јužnoj Koreji.

UPOZORENJE

Američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je u srijedu da se Sjeverna Koreja mora suočiti s posljedicama svog "ratobornog i provokativnog ponašanja", nakon što je nepredvidljivi režim Kim Jong-Ila zaprijetio vojnom akcijom protiv Južne Koreje.

Clinton je govorila u Washingtonu nakon što je državna novinska agencija Sjeverne Koreje objavila da vlada Kim Jong-Ila više neće poštivati sporazum o primirju iz 1953., s kojim ja završen Korejski rat, te da bi mogla vojno odgovoriti na uključenje Južne Koreje u američki program kontrole brodova sumnjivih za prijevoz nuklearnog oružja ili materijala.

"SAD uzima 'vrlo ozbiljno' svoje obveze da brani Južnu Koreju i Japan", kazala je Clinton.

fena/rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak