Joe Biden: SAD će osigurati da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći

5
AA
Joe Biden: SAD će osigurati da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći

Washington je opredijeljen da osigura da stanovnici Gaze imaju kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Sjedinjene Američke Države će osigurati da civili u Gazi i dalje imati pristup hrani, vodi, medicinskoj njezi i drugoj pomoći", rekao je Biden u saopćenju Bijele kuće.

Dalje se navodi da će SAD nastaviti raditi sa svim stranama kako bi granični prijelaz Rafah ostao u funkciji kako bi se omogućio "nastavak isporuke pomoći koja je imperativ za dobrobit naroda Gaze, te da nastave raditi na zaštiti civila, u skladu sa obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu."

Sezonski afektivni poremećaj: Kada vrijeme mijenja naša osjećanja i kako se boriti sa depresijom

Konvoj od 20 kamiona ušao je u Pojas Gaze iz Egipta ranije u subotu, 21. oktobra Ovo je bila prva isporuka pomoći Gazi od izbijanja oružanog sukoba između Izraela i palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginula je najmanje 4.651 osoba, uključujući 1.873 djece.

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da broj poginulih u Izraelu iznosi više od 1.400.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak