Joe Biden danas stiže u Poljsku

Radiosarajevo.ba
Joe Biden danas stiže u Poljsku

Nakon samita čelnika u Briselu kojima je cilj bio pokazati da je Zapad ujedinjen protiv Rusije, Joe Biden odlazi u Poljsku kako bi se dogovorio plan za izbjeglice.

Tokom svoje posjete američki predsjednik će se sastati s predsjednikom Poljske Andrzejem Dudom kako bi mu zahvalio za sve što narod Poljske čini i razgovarao o koordiniranom humanitarnom odgovoru, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima.

Biden će se danas ujutro sastati s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i očekuje se da će objaviti plan o isporuci golemih količina ukapljenog plina kako bi smanjio ovisnost Europe o ruskim energentima. Nakon toga će krenuti za Poljsku.

Je li ljetovanje u Hrvatskoj postalo preskupo? Ovi su turisti pronašli alternativu na novoj lokaciji

Predsjednik je dodao kako su Sjedinjene Američke Države omogućile dodatnih milijardu dolara humanitarne pomoći Ukrajini te da su spremni primiti 100.000 izbjeglica iz Ukrajine.

"Putin je vjerovao da će se NATO raspasti, ali mi smo danas snažniji nego ikad", poručio je Biden.

poručio je kako u slučaju da i dođe do toga da Rusija upotrijebi hemijsko oružje, NATO bi reagirao odmah na to.

Jednako tajanstven je bio i oko razgovora s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

"Ne želim komentirati o detaljima našeg razgovora", kratko je rekao, ali i dodao da se nada da se Kina neće uključiti u rat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak