Izraelski vojnici koristili djecu kao štit

Radiosarajevo.ba
Izraelski vojnici koristili djecu kao štit

Britanske novine The Guardian objavile su jučer niz svjedočenja o ratnim zločinima koje su počinili pripadnici izraelske vojske tokom invazije na područje Gaze, a među kojima su i korištenje palestinske djece kao ljudskog štita

Jedno od potresnijih zabilježenih svjedočenja jest ono trojice braće tinejdžera al-Atar, koji su novinarima opisali kako su pod prijetnjom oružjem bili natjerani da kleknu ispred izraelskih tenkova kako Hamasovi vojnici ne bi pucali, a kao “ljudski štit” bili su korišteni i pri izraelskom čišćenju terena.

"Tjerali su nas da prvi ulazimo u kuće i ako bi netko od hamasovaca počeo pucati, prvo bi pogodio nas", ispričao je 14-godišnji Ala al-Atar. Guardian je prikupio i niz iskaza o napadima izraelskih bespilotnih letjelica na jasno prepoznatljive civilne mete, pa je zabilježen i slučaj ubojstva šesteročlane porodice kada je projektil pogodio dvorište njihove kuće. Riječ je o letjelicama za koje stručnjaci tvrde da su toliko precizne da njihovi optički instrumenti mogu prepoznati boju odjeće koju meta nosi. Prošle sedmice izraelski mediji objavili su i svjedočenja nekoliko vojnika o ubistvima palestinskih civila i namjernom uništavanju imovine.

Zapovjednik jednog voda ispričao je kako je jedan zapovjednik satnije naredio ubistvo starije Palestinke koja je hodala po cesti kod kuće koju je satnija zauzela. Drugi vojnik je opisao svojevrsnu pobunu suboraca kada je povučena dozvola o otvaranju vatre bez najave pri ispražnjavanju kuća, a naveo je i primjere ispisivanja “smrt Arapima” po zidovima te pljuvanja po obiteljskim fotografijama.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak