Izraelska fudbalska reprezentacija ide na Olimpijadu: FIFA ponovo odgodila odluku o suspenziji

11
Radiosarajevo.ba
Izraelska fudbalska reprezentacija ide na Olimpijadu: FIFA ponovo odgodila odluku o suspenziji

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. jula do 11. augusta, a Izrael se kvalificirao za muški nogometni turnir, pa će odluka uslijediti nakon toga.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) odgodila je odluku o palestinskom zahtjevu za suspenziju Izraela do okončanja Olimpijskih igara u Parizu. FIFA je objavila kako su obje strane zatražile više vremena za podnošenje svojih stavova, prenosi Reuters.

Palestinski nogometni savez (PFA) u maju je zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog "genocida u Gazi", a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC), javlja AJB.

U Sarajevu otvoren OFF: Najveći festival omladinskog filma u Jugoistočnoj Evropi

"Nakon zahtjeva za produženje od obje strane, koje je FIFA odobrila, potrebno je više vremena kako bi se ovaj proces zaključio s dužnom pažnjom i u potpunosti", objavila je FIFA na platformi X, poručivši kako će pravna procjena biti poznata do 31. augusta.

Olimpijske igre u Parizu održat će se od 26. jula do 11. augusta, a Izrael se kvalificirao za muški nogometni turnir.

'Ponašanje Izraela u Palestini potkopava ciljeve FIFA-e'

Prije nekoliko dana grupa advokata specijaliziranih za međunarodno pravo pozvala je FIFA-u da zabrani nastup Izraelu zbog kršenja nekoliko članaka statuta krovne nogometne organizacije, koji se odnose na ljudska prava i humanitarne ciljeve.

"Nema dileme da ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve", objavili su advokati Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, koje je angažirala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Kritičari optužuju Izrael za genocid nad Palestincima, što Izrael negira, tvrdeći kako su njegovi udari usmjereni na Hamas i da imaju za cilj spriječiti još jedan napad poput onog 7. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak