Izraelska ekonomija u raspadu: Zatvoreno blizu 46.000 preduzeća

2
Radiosarajevo.ba
Izraelska ekonomija u raspadu: Zatvoreno blizu 46.000 preduzeća

Gotovo 11 mjeseci nakon početka izraelskog rata protiv Gaze, ekonomija zemlje se suočava s poteškoćama dok njeni lideri nastavljaju napade na palestinsku Gazu koji ne pokazuju znakove prestanka.

Premijer Benjamin Netanyahu pokušava umiriti zabrinutosti tvrdeći da su ekonomske štete samo privremene. Međutim, najkrvaviji i najrazorniji rat na opkoljenom palestinskom teritoriju ugrozio je hiljade malih izraelskih preduzeća i kompromitirao međunarodno povjerenje u izraelsku ekonomiju.

Otprilike 46.000 izraelskih preduzeća je zatvoreno od početka rata - 75 psto njih su mala preduzeća čiji su zaposlenici pozvani na vojnu dužnost u rezervi.

Bursać: Vučić ujedinio sve Srbe - u bijedi, jadu čemeru, nacionalizmu na pogrešnoj strani povijesti

Ukupni trošak rata mogao bi biti 120 milijardi dolara ili 20 posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, prema izraelskom ekonomisti Yacovu Sheininu.

Izraelske luke su zabilježile pad prometa od 16 posto u prvoj polovini godine u poređenju s istim periodom 2023. godine, jer su mnogi brodovi na dugim relacijama prestale koristiti izraelske luke kao čvorišta.

Tel Aviv: Tužna vijest zapalila iskru nasilnih protesta, desetine hiljada ljudi na ulicama

Neki vodeći ekonomisti kažu da je prekid vatre najbolji način da se zaustavi šteta, piše TRT Balkan.

"Ekonomija je trenutno pod velikom nesigurnošću, a to je povezano sa sigurnosnom situacijom – koliko će rat trajati, kolika će biti intenzivnost i pitanje hoće li doći do daljnje eskalacije", rekla je Karnit Flug, bivša guvernerka izraelske Centralne banke koja je sada potpredsjednica za istraživanje na Institutu za demokratiju Izraela.

Od svih 38 članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, ekonomija Izraela je doživjela najveće usporavanje od aprila do juna, saopćila je organizacija u četvrtak. Izraelski BDP je bio predviđen da raste za 3% u 2024. godini. Banka Izraela sada predviđa stopu rasta od 1,5% – i to ako rat završi ove godine.

Rat je mnogo teži udarac ekonomiji Gaze, raselivši 90 posto stanovništva i ostavivši ogromnu većinu radne snage nezaposlenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak