Izrael u potpunosti staje: Počinje štrajk, porodice taoca šalju jasnu poruku Benjaminu Netanyahuu

3
Radiosarajevo.ba
Izrael u potpunosti staje: Počinje štrajk, porodice taoca šalju jasnu poruku Benjaminu Netanyahuu

U ponedjeljak, 2. septembra, počinje generalni štrajk i demonstracije širom Izraela na koje su pozvale porodice taoca u Gazi, ali i izraelska opozicija. 

Forum porodica taoca koji su odvedeni iz Izraela u Gazu, 7. oktobra 2023. godine, pozvale su sve sindikate u Izraelu da stupe u generalni štrajk čime će primorati vladu premijera Benjamina Netanyahua da brže i efikasnije pregovara o puštanju taoca na slobodu, prenose izraelski mediji

Vođa opozicije Yair Lapid je u svom obraćanju povodom šest pronađenih tijela izraelskih taoca u pojasu Gaze u nedjelju ujutro, 1. septembra, izjavio da su "taoci bili živi. Ali Benjamin Netanyahu i kabinet 'smrti' su odlučili da ih ne spase". Žrtve su bile na festivalu Nova, koji je 7. oktobra bio centar napada Hammasa. 

Kultni film koji je obilježila tragedija dobio novu verziju: Fanovi originala je nikad neće priznati

Yair Lapid je u izjavi pozvao na potpuno gašenje izraelske ekonomije, te je podržan od strane najvećeg sindikata ove bliskoistočne zemlje Histadrut

Osim ovog sindikata, najveći kinematografski sindikat Lev, odlučio je podržati kolege, te se pridružiti generalnom štrajku, zajedno uz najveći izraelski aerodrom u Jerusalemu, Ben-Gurion koji neće raditi cijeli dan. 

Hezbollah napao Izrael: Tvrde da su precizno pogodili vojni štab

Unionisti, izraelski biznismeni, te mnogi sindikati su već podržali ranije demonstracije protiv vlade Benjamina Netanyahua, te pozivaju sve građane i građanke Izraela da se pridruže na ulicama svojih gradova. 

Štrajk počinje u šest sati ujutro po izraelskom vremenu, 2. septembra, a trajaće jedan dan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak