Izrael pod blokadom: Traži se dogovor i hitno vraćanje taoca

1
Radiosarajevo.ba
Izrael pod blokadom: Traži se dogovor i hitno vraćanje taoca

Protesti čiji je cilj izvršiti pritisak na izraelsku vladu da postigne dogovor o taocima koji su odvedeni u Gazu započeli su u nedjelju diljem Izraela.

Demonstranti su blokirali ceste i prosvjedovali ispred domova vladinih ministara, javio je Reuters.

Demonstracije su započele u 6:29 ujutro (4:29 po srednjoeuropskom vremenu), što odgovara vremenu početka napada na Izrael koji je izveo Hamas 7. oktobra, kojeg Sjedinjene Države i Europska unija, pored ostalih, smatraju terorističkom organizacijom.

Igrao je s Barbarezom i Spahićem, sada tvrdi: "Vidi se želja, ali mi pored Džeke nemamo top igrača"

Prosvjednici su izašli na ulice, blokirajući saobraćaj na glavnim raskrsnicama širom zemlje. Nakratko su zapalili gume na glavnoj autocesti Tel Aviv-Jeruzalem prije nego što je policija oslobodila put.

Male skupine s megafonima i transparentima također su demonstrirale ispred kuća niza ministara i koalicijskih zastupnika.

"Totalni promašaj! Totalni promašaj!" vikali su okupljeni ispred kuće ministra za strateške poslove Rona Dermera, člana najužeg kruga premijera Benjamina Netanyahua.

U naselju Or Haner, u blizini granice s Gazom, demonstranti su objesili crni balon za svaku osobu ubijenu u napadu i žuti balon za svakog taoca koji se još drži u Gazi.

Neki se Izraelci ne slažu s ciljevima prosvjednika i vrše pritisak na vladu premijera Netanyahua da odbaci dogovor i nastavi borbu "dok se ne ispune svi ciljevi zemlje", javlja Reuters.

Napori da se osigura dogovor o taocima između Izraela i Hamasa u Gazi nakon devet mjeseci rata dobili su zamah posljednjih dana, a dužnosnici su izrazili optimizam, ali rekli da i dalje postoje razlike na kojima inzistiraju dvije strane, javlja Radio Slobodna Evropa.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je više od 38.000 Palestinaca ubijeno u ofanzivi pokrenutoj kao odgovor na Hamasov napad na južni Izrael, u kojem je oko 1.200 ljudi ubijeno, a više od 250 uzeto za taoce, prema izraelskim podacima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak