Izrael otkrio karte: Ugledni američki portal tvrdi da se zna gdje i kada će udariti na Iran

6
Radiosarajevo.ba
Izrael otkrio karte: Ugledni američki portal tvrdi da se zna gdje i kada će udariti na Iran

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu osigurao je Sjedinjenim Američkim Državama da će njegove snage napasti iranske vojne lokacije, a ne nuklearne i naftne objekte na koje je upozorio predsjednik Joe Biden, prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

Dva anonimna zvaničnika, uključujući jednog iz SAD-a, rekla su da je Netanyahu dao tu garanciju tokom telefonskog razgovora s Bidenom prošle sedmice, prema The Washington Postu.

Ova obaveza dolazi dok Izrael obećava da će se osvetiti za iranski balistički napad od prije dvije sedmice, za koji je Teheran rekao da je izvršen kao odgovor na ubistvo bivšeg političkog lidera Hamasa u Teheranu u julu, i ubistvo dugogodišnjeg lidera Hezbolaha, Hasana Nasrallaha, prošlog mjeseca u Beirutu.

Opsada Sarajeva kroz objektiv Paula Lowea: U Vijećnici ponovo otvorena izložba britanskog fotografa

Razmjena vatre između Tel Aviva i Teherana eskalirala je ove godine nakon što je Izrael bombardovao iransku ambasadu u Damasku, u Siriji, 1. aprila, ubivši visoke vojne zvaničnike. Iran je odgovorio na taj napad lansiranjem stotina dronova i balističkih raketa prema Izraelu.

Tel Aviv je nakon tog napada tvrdio da su gotovo svi dronovi i rakete uspješno presretnuti od strane Izraela, SAD-a i njihovih regionalnih saveznika.

Očekivana odmazda Izraela za napad 1. oktobra dolazi manje od mjesec dana prije nego što Amerikanci idu na izbore 5. novembra, a jedan od zvaničnika, čija nacionalnost nije otkrivena, rekao je da će izraelski odgovor biti usmjeren na izbjegavanje percepcije "političkog miješanja u američke izbore".

To se vjerovatno odnosi na napade na naftnu infrastrukturu koji bi mogli dovesti do naglog rasta globalnih cijena, kao i na udare na iranske nuklearne objekte, što bi moglo izazvati dramatičnu eskalaciju iz Teherana.

Međutim, taj zvaničnik je rekao da će Izrael izvršiti napad na Iran prije američkih izbora 5. novembra, jer je, kako je rekla, odgađanje tog poteza viđeno kao znak slabosti.

'To će biti jedan u nizu odgovora', rekla je.

Američki zvaničnik je rekao da je Netanyahu bio u "umjerenijem stanju" tokom svog razgovora s Bidenom prošle sedmice nego ranije, što je doprinijelo Bidenovoj odluci da pošalje THAAD sistem protivvazdušne odbrane u Izrael uz oko 100 američkih vojnika koji će ga operisati.

Pentagon je najavio raspoređivanje u nedjelju, rekavši da će to ojačati integrisani sistem protivvazdušne odbrane Izraela i odražava "čvrstu" posvećenost Washingtona sigurnosti Izraela.

"To je dio šireg prilagođavanja koje je američka vojska izvršila u posljednjim mjesecima, kako bi podržala odbranu Izraela i zaštitila Amerikance od napada Irana i milicija povezanih s Iranom", rekao je portparol general-major Pat Ryder, piše AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak